Polica u supermarketu

Jesi li došla do toga da znaš da bi htjela početi upotrebljavati tampone? Tada je dobro prvo znati činjenice o njima, prije nego što se odlučiš koji bi ti mogli odgovarati.

Prije odluke razbijmo prvo neke mitove. Tamponi se jednostavno umeću kada to savladaš i možeš ih upotrebljavati bez obzira na dob i ciklus. Nekim ženama su praktičniji za određene vrste fizičke aktivnosti, osobito za plivanje, te su općenito praktični i jednostavni za menstruaciju. Kakvi su tamponi u odnosu na drugu zaštitu? Ulošci imaju jednaku sposobnost upijanja i učinkovitost, ali ti mogu više odgovarati jer ti je tampone komplicirano umetnuti i ukloniti. Iako je većini žena s praksom postaje lakše. Za razliku od menstrualnih čašica koje skupljaju menstrualnu krv, tamponi je upijaju što znači da ima manje petljanja s njima. Menstrualne čašice mogu biti prilično komplicirane za umetanje i uklanjanje. Menstrualne gaćice izgledaju kao normalno donje rublje, ali upijaju menstrualnu krv. I moraš ih kupiti puno ako ne želiš provesti svaku večer u ispiranju menstruacije s njih.

Odluka o tome jesu li tamponi za tebe uglavnom je osobni izbor. Neke žene upotrebljavaju tampone zbog praktičnosti i činjenice da su diskretni. Neke ih preferiraju jer ne vole osjećaj izlaženja krvi ili vizualni podsjetnik na ulošku kada idu u kupaonicu. Tamponi su odlična opcija ako vodiš aktivan život ili sudjeluješ u aktivnostima, ili nosiš usku sportsku odjeću. A i plivanje je puno lakše s njima.

Različite metode

No, tamponi ne odgovaraju svima. Možda su ti ulošci jednostavniji za upotrebu. Isto tako, iako se radi o vrlo rijetkom stanju, možda te brine vrlo malen rizik od sindroma toksičnog šoka povezanog s upotrebom tampona [umetni poveznicu] pa ćeš se odlučiti za uloške. Bez obzira na to upotrebljavaš li tampone ili uloške, i jedni i drugi su jednako učinkoviti kada se navikneš na njih pa je najbolje probati oboje, a zatim se odlučiti za opciju koja ti se čini najpraktičnijom i najudobnijom.

Neke žene nose kombinaciju tampona i uloška za dodatnu zaštitu. To može biti dobra ideja ako su menstruacije vrlo obilne ili ako prvi put isprobavaš tampone i želiš vidjeti koja je sposobnost upijanja za tebe dobra. A čak i ako preferiraš tampone, uvijek imaj sa sobom pokoji uložak za preko noći. Tampon možeš nositi najviše osam sati pa, osim ako nisi spremna ustati na vrijeme za njegovu promjenu, nošenje tampona noću nije dobra ideja. Ako očekuješ menstruaciju, a još nije počela, nosi uložak, a ne tampon. Kada menstruacija počne, možeš se prebaciti na tampone.

Svi Libresse tamponi imaju odličnu sposobnost upijanja, s valovitim kanalićima koji usmjeravaju krv u jezgru pa nema napornih propuštanja. A njihov elegantan dizan i okrugli vrh čine ih jednostavnima za umetanje. No, nisu svi jednake veličine koja odgovara za sve. Zapravo, Libresse Discreet tamponi dolaze u različitim veličinama – Mini, Normal i Super – pa će odgovarajuća veličina ovisiti o tvom ciklusu. Uz Mini za vrlo slab ciklus i Super za obilan ciklus, uvijek trebaš uzeti tampon s najmanjom sposobnosti upijanja prema tvom ciklusu (odnosno, nemoj upotrebljavati tampon koji ima veće upijanje nego što ti je potrebno). Tampone treba mijenjati približno svaka četiri sata, a unutra ih možeš držati najviše osam sati.

Nastavi učiti