girls hanging out

Menstrualni kalendar

Menstruacije obično dolaze jednom mjesečno (svakih 28-30 dana), ali za veliki broj žena to nije egzaktna znanost - predviđanje točnog datuma i trajanja tvoje sljedeće mjesečnice ponekad je teško. Tu svakako dobro dođu kalkulatori mjesečnice.

Datum prvog dana tvoje zadnje mjesečnice kad se krvarenje nastavilo (ne samo mrlje)

Koji je bio prvi dan tvoje posljednje mjesečnice?

Navedi otprilike prosjek koliko je mjesečnica trajala tijekom posljednja tri mjeseca

Koliko dugo tvoja mjesečnica obično traje?

Vrijeme između početka jedne mjesečnice i početka iduće - prema tvojoj gruboj procjeni

Koliko je dugačak tvoj ciklus?

Tvoj ciklus

 • prije mjesečnice
 • mjesečnica
 • poslije mjesečnice
 • vrhunac ovulacije
 • Prije mjesečnice Dani prije mjesečnice kad PMS pokaže svoje pravo lice - nauči kako olakšati te simptome

  Mjesečnica Kada se tvoj ciklus baci u akciju, a krvarenje započne jer se maternica ljušti

  Poslije mjesečnice Tvoje je krvarenje sigurno nestalo do ovog trenutka, no možda još imaš lagano krvarenje

  Vrhunac ovulacije Upravo u ovom trenutku jedan od jajnika oslobađa jajašce i možda imaš povećan iscjedak

Rezultati našeg praćenja mjesečnice možda nisu 100% točni, i to iz razloga što je svako tijelo drukčije, i svaki ciklus različit.

Faze tvog menstrualnog ciklusa

Što točno označava početak tvog ciklusa? On se mjeri od početka tvoje mjesečnice kada imaš redovito krvarenje (iako ćeš možda primijetiti i neka točkasta krvarenja prije toga). Možda se onda zapitaš odakle ta krv (i zašto mi se čini da je ima toliko)?!

Tvoja mjesečnica dolazi jer se sluznica maternice ljušti, menstrualna krv prolazi kroz cerviks, a zatim kroz vaginalni otvor. Ovo krvarenje obično traje tri do pet dana, a iako misliš da gubiš pola litre, tipična količina krvi u menstrualnom ciklusu je 30 - 40 ml. Za više informacija pogledaj naš članak o tome koliko krvarenja se smatra normalnim.

Nakon završetka menstruacije, tvoje će se tijelo ponovno početi pripremati za ovulaciju sa sluznicom maternice (sluznica endometrija) koja će se zadebljati kako bi se pripremila za oplođeno jajašce. Jedan od jajnika će tada osloboditi jajašce koje će se kroz jedan od jajovoda spustiti prema maternici. Ako je jajašce na svom putu susreo spermij, tada će ono biti oplođeno i može doći do trudnoće. Ako to jajašce nije oplođeno, onda sluznica maternice nije potrebna - ona se ljušti i cijeli će proces započeti iznova.

Prosječni ciklus je 28 dana, ali ne brini ako tvoj nije - može biti između 21 i 35 dana, a normalno je da čak i taj period malo varira. Mnoge žene imaju cikluse koji se malo razlikuju po duljini od mjeseca do mjeseca. Vjerojatno ćeš na početku imati malo duži ciklus, ali će on s godinama postajati, najčešće, sve kraći.

Zašto pratiti svoj ciklus?

Vrlo je zgodno imati prilično jasnu ideju o tome kada će doći tvoja mjesečnica. Tvoja te menstruacija nikada ne bi trebala spriječiti da živiš svoj život, ali ako si zabrinuta zbog tog velikog događaja ili praznika, naš alat za praćenje može ti pomoći da planiraš unaprijed. Možda čak otkriješ da ti je ciklus redovitiji nego što ti to misliš!

Liječnici također koriste mjesečnice kao važan pokazatelj općeg zdravlja žene, a promjene vezane za njih mogu biti simptom nekih prilično ključnih zdravstvenih problema. Važno je razumjeti što je za tebe normalno, kako bi prepoznala promjene prije nego što o njima porazgovaraš sa svojim liječnikom opće prakse.

A ako želiš imati dijete? Pa, naš alat može ti omogućiti dobru procjenu kada su tvoji plodni dani kako bi imala najbolje šanse za trudnoću.