Žena koja upotrebljava aplikaciju kalendara mjesečnice

Čula si za riječ ovulacija, ali nisi sigurna što znači? Bez brige – to je samo dio tvog mjesečnog menstrualnog ciklusa.

Svaki mjesec hormonske promjene uzrokuju da jedan od tvojih jajnika otpusti zrelo jajašce koje prolazi kroz jedan od jajovoda. Ako se tijekom tog putovanja prema maternici jajašce sretne sa spermijem, može se oploditi i možeš zatrudnjeti. No ako se jajašce ne oplodi, ono izlazi iz tvog tijela u kombinaciji s nešto krvi i maternične obloge koja je zadebljana jer se pripremila za oplođeno jajašce. Ta kombinacija krvi i obloge je tvoja mjesečnica.

Dijagram jajnika

Nije uvijek jednostavno znati kada ovuliraš, ali postoji nekoliko znakova. Simptomi ovulacije uključuju iznenadnu neprekidnu bol u donjem dijelu trbuha, poznatu kao „mittelschmerz” (na njemačkom „bol u sredini”). Obično se radi o blagoj boli pa ako te boli jako ili bol traje dugo, to može biti znak nečeg drugog i trebaš otići kod liječnika. Možeš također osjećati i tupu bol u leđima ili iznenadni pad tjelesne temperature kada ovuliraš. Možeš imati sluzav iscjedak poput bjelanjka jaja ili primijetiti da su ti grudi osjetljive. Također možeš biti osjetljivija na okus i mirise.

Kada žene ovuliraju? To ovisi o ženi. Do ovulacije može doći između 11. i 21. dana ciklusa. Tada je tvoje tijelo najviše plodno (postoji najveća vjerojatnost za trudnoću). Postovulacijski simptomi poznati kao „lutealna faza” uključuju iscjedak koji je manje sluzav i više kremast. Pod uvjetom da nisi trudna, mjesečnica bi trebala stići za približno 14 dana nakon ovulacije.

Nastavi učiti

Istraži više