Djevojka na krevetu

Vjerojatno ćeš početi osjećati kako tvoje tijelo prolazi kroz mnoge promjene. To se zove pubertet.

Tada se tvoje tijelo mijenja iz dječjeg u odraslo. Jedna od najvećih promjena koje ćeš doživjeti jest mjesečnica, kada počneš krvariti. Ako si zabrinuta zbog toga, zapamti da nisi sama. To je nešto što prolazi svaka djevojka. Sigurni smo da ćeš nakon nekoliko mjeseci mjesečnicu doživljavati bez ikakvog problema. No do tada ti želimo pomoći da se osjećaš smirenije i spremnije tako što ćemo ti pružiti odgovore na najčešće postavljana pitanja.

Što je mjesečnica?

Do nje dolazi onda kada je tvoje tijelo dovoljno zrelo da bi mogla imati bebu. Svaki mjesec, sluznica tvoje maternice (utroba) postaje sve deblje tkivo i jajnici otpuštaju jajašce (odnosno jajnu stanicu). Ako spermij oplodi jajašce, tkivo ostaje tamo gdje jest kako bi pomoglo oko trudnoće. No ako jajašce nije oplođeno, tvoje tijelo ljušti tkivo kroz vaginu. To tkivo je ona krv koju vidiš, a taj se mjesečni proces naziva menstruacija.

Kada ćeš dobiti svoju prvu menstruaciju?

Većina djevojaka ima znakove prve menstruacije i počne krvariti između 11 i 14 godina, ali se to može dogoditi bilo kada između osam i 16 godina. Zapamti da je svatko drugačiji pa normalna dob za tvoje prijateljice ne mora biti ista kao kod tebe. Mjesečnicu ćeš imati do približno 50 godina starosti kada će započeti ono što se naziva menopauza. Tada će tvoje tijelo prekinuti s menstruacijom i više nećeš moći imati djece.

Koji su znakovi prve menstruacije?

Sjećaš se onih promjena o kojima smo govorili? Ako vidiš da ti rastu grudi, da su ti počele rasti stidne dlačice i ako si primijetila bijeli iscjedak na donjem rublju, tada će tvoje tijelo uskoro doživjeti prvu menstruaciju. Kada počne, možeš također doživjeti predmenstrualni sindrom (PMS). On uzrokuje simptome kao što su menstrualna bol (grčevi u trbuhu), promjenjivo raspoloženje, napuhanost, bol u leđima, dobivanje na težini i prištići na koži.

Koliko dugo traje prva menstruacija?

Prosječno vrijeme krvarenja jest približno četiri ili pet dana, ali mjesečnica može trajati od tri do osam dana. Opet, svatko je drugačiji. Mjesečnica je dio menstrualnog ciklusa koji započinje prvim danom krvarenja, a završava danom prije početka sljedeće mjesečnice. Prosječan ciklus traje 28 dana, ali može biti kraći ili duži.

Koliko je krvi normalno?

Može se činiti da krvi ima puno, no vjerojatno se ne radi više od dvije do tri čajne žličice. Prvih nekoliko dana mjesečnice normalno je obilnije krvarenje.

Nastavi učiti