Ciklus od četiri faze

Kada započnu mjesečnice, upoznatost s onim što se događa u tvom tijelu – i zašto – može učiniti veliku razliku u tome kako se osjećaš.

Pogledajmo činjenice. Tvoja mjesečnica ili menstruacija događa se jednom mjesečno. Mjesečnice obično započinju u dobi između 11 i 14 godina, iako mogu započeti već s osam ili devet godine, a kod nekih djevojaka ne započnu prije dobi od 15 ili 16 godina. Dobivanje mjesečnice način je na koji tijelo poručuje da je dovoljno zrelo za trudnoću. No, bez brige, to ne znači da želiš ostati trudna ili ćeš ostati trudna, samo da možeš.

Tvoja mjesečnica dio je menstrualnog ciklusa koji traje otprilike 21 – 35 dana, u prosjeku 28 dana. Kod prvih mjesečnica može proći neko vrijeme dok se ne slože u neki redoviti ciklus. Zapravo, u početku mogu varirati u dužini te ih možeš dobivati tek ponekad i u velikom razmaku.

Ciklus maternice

Što je menstrualni ciklus? Tvoja utroba (ili „maternica”) prvo razvija membranu sluznice – endometrijsku oblogu – kako bi se pripremila za primanje oplođenog jajašca. Zatim dolazi do ovulacije, jedan od tvojih jajnika otpušta jajašce (ili „jajnu stanicu”) koje se zatim spušta kroz jedan od jajovoda prema utrobi. To traje nekoliko dana. Ako se tijekom tog putovanja jajašce sretne sa spermijem, može se oploditi i možeš zatrudnjeti. Ako se to jajašce ne oplodi, tijelo izbacuje jajašce, oblogu sluznice i nešto krvi, odnosno to je tvoja mjesečnica. Krvarenje započinje približno 14 dana nakon ovulacije i u prosjeku traje 3 – 5 dana, prvih dva dana obilnije.

Zatim cijeli ciklus ponovno započinje. I ponavlja se približno 400 – 450 puta (da, stvarno) dok ne dođe menopauza s približno 50 godina kada trajno nema menstruacije.

U danima i tjednima prije početka menstruacije možeš primijetiti neke emotivne i fizičke promjene. To je poznato kao PMS ili predmenstrualni sindrom (službeni naziv tog razdoblja). Možeš se osjećati napuhano ili osjećati mučninu; grudi se mogu povećati te možeš imati proljev. Možda ćeš se osjećati tužno, razdražljivo ili plačljivo. Sve je to normalno – nije zabavno, ali je normalno.

Odmah prije nego što počne menstruacija, kao i tijekom nje, možda ćeš osjećati blage grčeve u donjem dijelu trbuha. To se naziva menstrualna bol i većinom je uzrokuje stezanje utrobe kako bi izljuštila oblogu maternice. Još jednom, to je potpuno normalno – iako, ako je bol velika i dugo traje, razgovaraj s liječnikom.

Eto, to je to – menstruacije mogu biti komplicirane. No, nemoj biti stroga prema sebi (sladoled ponekad pomaže) i zapamti da će ta nelagoda, bolovi i tužna raspoloženja brzo proći.

Nastavi učiti

Istraži više