Ručnik za kupanje

Od puberteta nadalje, ženska higijena vrlo je važna. I ne samo zbog menstruacije.

Zato što se i znojiš više nego prije, a znoj ima jači neugodan miris. Održavanje pazuha i genitalnog područja čistima znači da ćeš mirisati svježe i osjećati se ugodno.

Naravno, briga o osobnoj higijeni za vrijeme menstruacije posebno je važna. Osim potrebe za održavanjem genitalnog područja čistim i svježim, žene su malo osjetljivije na bakterijske infekcije tijekom menstruacije zbog promjene u pH ravnoteži u vagini. Stoga pranje genitalnog područja dvaput dnevno znači ne samo da možeš biti sigurna da mirišeš u redu, nego i da nema rizika od infekcije.

Peri svoje genitalno područje mlakom vodom. Pripazi da ne upotrebljavaš parfimirane gelove za tuširanje, pjenaste kupke ili sapune koji mogu imati efekt isušivanja na osjetljive membrane sluznice u vagini i poremetiti osjetljivu pH ravnotežu. Upotrebljavaj blage, neparfimirane sapune ili samo vodu. I peri područje točno kako to uvijek radiš – izvana. Pranje vagine iznutra (poznato kao „intimno ispiranje”) uistinu je loša zamisao, čak i za vrijeme menstruacije.

Pripazi da nosiš čisto donje rublje svaki dan i često mijenjaj higijensku zaštitu kako bi izbjegla neugodan menstrualni miris. Bez obzira na to upotrebljavaš lili uloške kao što su Ultra tanki ulošci ili tampone za vrijeme menstruacije, mijenjaj zaštitu četiri ili pet puta na dan ili češće kada je menstrualni ciklus najobilniji – odnosno tijekom prva dva dana menstruacije. I upotrebljavaj deblji noćni uložak kada ideš u krevet kako bi bila zaštićena od propuštanja i održala svoju odjeću za spavanje svježom.

Za vrijeme menstruacije dobro je izbjegavati usku odjeću ili tkaninu koja nije prozračna, kao što je sintetika, jer to može uzrokovati povećanu vlažnost i vrućinu što je pogodno za bakterije. Nosi pamučno donje rublje i udobnu odjeću zbog svježine i suhoće. I ne upotrebljavaj vaginalne dezodoranse ili intimne ženske sprejeve – ti su proizvodi nepotrebni i zapravo mogu uzrokovati nadraživanje.

Ostali savjeti uključuju mijenjanje donjeg rublja i odjeće nakon sportskih aktivnosti jer se zbog znojnih genitalija možeš osjećati i mirisati loše. A kada se brišeš nakon toaleta, pripazi da to radiš od prednje prema stražnjoj strani kako bi izbjegla prijenos štetnih bakterija u vaginu. Na kraju, uvijek prakticiraj siguran seks. Osobito ako imaš seksualni odnos za vrijeme menstruacije jer je mogućnost prijenosa bolesti preko krvi za vrijeme menstruacije povećana.

A ako te i dalje brine neugodan menstrualni miris, nemoj zaboraviti da je potpuno normalno da vagina ima vlastiti lagan, nenapadan miris. Ako održavaš čistoću, ali i dalje primjećuješ snažan neugodan miris, posjeti liječnika jer možda imaš infekciju.

Pridržavaj se gore navedenog i sigurno ćeš biti svježa i osjećati se ugodno svaki dan.

Nastavi učiti