Koliko se dugo može upotrebljavati tampon?

Možda se pitaš koliko dugo možeš ostaviti tampon unutra.

A ako upotrebljavaš tampone prvi put, potpuno je normalno imati takva pitanja. Količina vremena tijekom kojeg možeš držati tampon unutra ovisi o fazi mjesečnice u kojoj se nalaziš i koliko je ona obilna. Idealno bi se tamponi trebali mijenjati približno svaka četiri sata. A ako primijetiš da bi to trebala raditi češće kako bi spriječila propuštanje, možda ti treba tampon s većom sposobnosti upijanja. Maksimalna je količina vremena tijekom kojeg možeš držati tampon unutra osam sati.

Uvijek trebaš promijeniti tampon prije nego što počne propuštati. Stoga, ako nit postane vlažna, vrijeme je za novi tampon. Gubitak krvi obično je najobilniji na početku menstruacije pa prvih par dana vjerojatno trebaš mijenjati tampon češće.

Potpuno je u redu nositi tampon preko noći. No, važno je ne držati ga unutra duže nego što je sigurno. Zato stavi novi prije odlaska u krevet i namjesti alarm kako bi ga izvadila osam sati kasnije. Ako voliš duže spavati ili se ne možeš organizirati, sigurnije je upotrebljavati uložak preko noći. Nošenje tampona duže od osam sati može povećati rizik od Sindroma toksičnog šoka pa je važno to izbjegavati.

Trebaš se osjećati sigurno za uživanje u sportu i aktivnostima koje želiš raditi dok nosiš tampon. To je zato jer je diskretno postavljen i ostat će na mjestu bez obzira na to koliko se krećeš. No, intimno područje može biti znojno nakon sportskih aktivnosti što privlači bakterije i čini te podložnijom infekciji. Zato upotrijebi novi tampon ubrzo nakon što završiš. Nosi sa sobom dezinficijens za ruke ako uvjeti u prostorima u kojima ga mijenjaš baš nisu odlični.

Za razliku od uložaka, tamponi se mogu nositi za vrijeme plivanja pa ne moraš brinuti o mrljama na kupaćem kostimu. Stavi novi tampon prije plivanja i provjeri je li nit sigurno spremljena unutar kupaćeg kostima kako se ne bi vidjela. I uvijek izvadi tampon što prije možeš kada izađeš iz vode. Tampon će upiti malo vode iz bazena pa neće biti tako učinkovit kasnije. A, u pogledu higijene, najbolje je zamijeniti tampon koji je možda upio i bakterije zajedno s vodom.

Što se može, a što ne može s tamponom

Svaka četiri sata
Prvo

Mijenjaj tampon približno svaka četiri sata.

Sat
Drugo

Nemoj nositi tampon duže od osam sati.

Krevet
Treće

Stavi novi tampon prije odlaska u krevet.

Česta pitanja

Koliko dugo trebam držati tampon unutra?

Količina vremena držanja tampona unutra razlikovat će se, ovisno o tome u kojoj si fazi ciklusa i koliko je ciklus obilan. Idealno bi trebala zamijeniti tampon svaka četiri sata. Ako primijetiš da bi to trebala raditi češće kako bi spriječila propuštanje, možda ti treba tampon s većom sposobnosti upijanja.

Mogu li upotrebljavati tampon preko noći dok spavam?

Sigurno je upotrebljavati tampon preko noći, ali je važno ne nositi ga duže nego što je sigurno, odnosno duže od osam sati. Zato stavi novi prije odlaska u krevet i namjesti alarm kako bi ga izvadila osam sati kasnije. Ako voliš duže spavati ili se ne možeš organizirati, sigurnije je upotrebljavati uložak preko noći.

Mogu li upotrebljavati tampon kada se bavim sportom?

Možeš se baviti bilo kojim sportom i drugim aktivnostima dok nosiš tampon. No, intimno područje može biti znojno nakon sportskih aktivnosti što privlači bakterije i čini te podložnijom infekciji. Ali trebaš zamijeniti tampon ubrzo nakon što završiš. Stavi novi tampon prije plivanja i zamijeni ga što prije možeš kada izađeš iz vode.

Što ako imam uistinu obilne menstruacije?

Menstruacije je obično najobilnija na početku pa prvih par dana vjerojatno trebaš mijenjati tampon češće. Ako primijetiš da trebaš mijenjati tampon češće od svaka četiri sata, vjerojatno ti treba tampon s većom sposobnosti upijanja.

Nastavi učiti

Istraži više