Žensko donje rublje

Žene često brinu da njihove menstruacije nisu normalne – uglavnom zato jer im je, kada menstruacije započnu, potrebno neko vrijeme da se naviknu na njih.

No, bez brige. To stanje „Jesam li normalna?” s vremenom nestaje. A ionako, kada se radi o tome kada započinju, koliko traju i kakve simptome imaju, „normalna” menstruacija vrlo je širok pojam.

U prosjeku žene dobivaju menstruaciju u dobi između 11 i 14 godina. Normalan menstrualni ciklus traje 28 dana, ali može varirati između 21 i 35 dana. A tijekom puberteta može trajati i duže te može proći neko vrijeme dok se ne stabilizira. Nakon puberteta većina žena ima redovit menstrualni ciklus, približno isti vremenski razmak između menstruacija i istu dužinu menstruacije. Menstrualno krvarenje obično traje od dva do sedam dana, u prosjeku pet dana.

Kada menstruacija započne, krvarenje će obično biti najobilnije prva dva dana. Količina krvi koja se gubi kod uobičajene menstruacije približno je dvije do tri žlice ili 30 – 40 ml. No, nemoj zaboraviti da uvijek izgleda da je ima više nego što je stvarno ima. Neke žene krvare obilnije od toga i vjerojatno trebaju mijenjati uložak češće. Ili se prebaciti na veću sposobnost upijanja.

Kada je menstrualni ciklus žene najobilniji, krv je obično crvena. Na slabije dane može biti ružičasta, smeđa ili crna – sve je to potpuno normalno. Hormonske promjene prije menstruacije također mogu uzrokovati fizičke i emotivne simptome. Primjerice, proljev ili bol u leđima, osjećaj napuhanosti i mučnine ili grudi postaju veće. Neke se žene također osjećaju tužno i pomalo plačljivo ili razdražljivo prije menstruacije. To su sve znakovi onoga što se naziva PMS ili predmenstrualni sindrom. Nije zabavno, ali je potpuno normalno

Lijekovi protiv bolova bez recepta, neke lagane vježbe i topli oblozi ili termofor na području trbuha mogu olakšati bol i nelagodu. Toplo se preporučuje i ušuškavanje pod pokrivač. Tvoj liječnik može ti propisati jači lijek protiv bolova ako su menstrualni bolovi velik problem. Simptomi kao što su osjećaj napuhanosti, promjene raspoloženja i razdražljivost obično se poboljšavaju kada menstruacija počne i potpuno nestaju ubrzo nakon što završi.

[Reference]

Nastavi učiti

Istraži više