Osnovne stvari za odmor

Budimo realni, Majka Priroda ne odabire baš uvijek pravi trenutak.

Ali saznanje da će se tvoja mjesečnica nezgodno poklopiti s odmorom ili natjecanjem u plivanju ne mora nužno značiti da je to gotov čin. Zaustavljanje menstruacije – ili barem odgađanje – je moguće. A jednom kada otkriješ kako povremeno regulirati svoje mjesečnice, imat ćeš osjećaj kontrole nad situacijom.

Evo činjenica o tome kako zaustaviti mjesečnicu. Ako upotrebljavaš kombiniranu kontracepcijsku tabletu, možeš odgoditi mjesečnicu uzimanjem dvaju paketa za redom [1]. Važno je savjetovati se s liječnikom, ginekologom ili medicinskom sestrom prije nego što to napraviš kako bi bila sigurna da je to sigurno učiniti i da je moguće odgoditi mjesečnicu vrstom tableta koje uzimaš.

Ako uzimaš drugačije kontracepcijske tablete, možeš se prebaciti na kombinirane kako bi omogućila odgađanje mjesečnice [2]. Ako ne uzimaš kontracepcijske tablete, razgovaraj sa svojim liječnikom opće prakse o drugim načinima odgode mjesečnice. Ako nemaš nekih drugih zdravstvenih problema, može ti se propisati lijek (noretisteron) kako bi spriječila početak mjesečnice u nezgodno vrijeme.

Što se tiče zaustavljanja mjesečnice kada započne, nitko još nije otkrio kako se to radi. No, kada počneš krvariti, ako odmah započneš uzimati kombiniranu kontracepcijsku tabletu, mjesečnica bi trebala kraće trajati i biti slabija [3]. Uzimanje lijekova protiv bolova bez recepta u skladu s uputama za doziranje također će smanjiti zadebljanje zidova maternice što će onda smanjiti krvarenje i bol koju dolazi s njim.

Postoji nekoliko prirodnih načina koje također možeš probati [4]. To uključuje redovito vježbanje koje pomažu u opuštanju materničnog mišića kako bi se smanjio tok mjesečnice. Osim toga, mnoge se žene zaklinju u biljne čajeve koji sadrže korijen valerijane i kamilicu, dok se za malinu i list koprive također misli da usporavaju menstrualno krvarenje. Samo zapamti da se uvijek trebaš savjetovati s liječnikom prije isprobavanja biljnih metoda.

U svakom slučaju, iako je u redu povremeno odgoditi mjesečnicu, znanost još nije utvrdila je li to dugoročno sigurno činiti. Zato nemoj dovoditi svoje zdravlje u opasnost – nije vrijedno to činiti zbog mjesečnice.

[Reference]

Nastavi učiti