Bočica s toplom vodom

Jedna od najmanje zabavnih stvari kod mjesečnice je menstrualna bol.

Većina žena – studije pokazuju čak do 80 % njih [1] – osjećaju bol ili nelagodu prije, kao i za vrijeme mjesečnice, što je uglavnom uzrokovano kontrakcijom maternice (utrobe) kako bi se otpustila maternična obloga.

Ta bol koja pomalo podsjeća na grčeve, vrlo je česta pojava netom prije mjesečnice i obično traje jedan ili dva dana. Može se osjećati u zdjelici, leđima, bedrima ili trbuhu. Obično započinje odmah ispod pupka i širi se prema bedrima i leđima. Intenzitet ovih menstrualnih grčeva razlikuje se od žene do žene. U nekim slučajevima radi se o neznatnoj nelagodi. U drugima pak bol može biti intenzivna i dovesti čak i do povraćanja. Dodatni simptomi mogu biti meka stolica, glavobolja i ošamućenost. Uistinu nije zabavno.

Rad na zaustavljanju menstrualnih grčeva uvelike će doprinijeti stavu koji će žene imati prema svojim mjesečnicama. Većina ih smatra da se grčevi ne mogu zanemariti, ali nekoliko koraka može pospješiti njihovo smanjivanje.

Menstrualna bol

Lijekovi protiv bolova koji se dobivaju bez recepta suzbit će grčeve u korijenu, ali se oni trebaju uzimati nakon jela ili s čašom mlijeka kako bi se zaštitio želudac. Isto tako, iako se to ne mora činiti privlačnim u danom trenutku, vježbanje – pa čak i šetnja – pospješuju protok krvi, razinu kisika i endorfina (prirodnog hormona protiv bolova i za dobro raspoloženje). Sve to pomaže tijelu da se opusti. Masaža i toplina također će opustiti mišiće pa se topla kupka ili zagrljaj termofora preporučuju. Sladoled može također pomoći – ne medicinski, ali samo kako bi te usrećio.

U nekolicini slučajeva, bolna menstruacija – ili dismenoreja – može te sputavati u životu. U jednoj je studiji do 14 % žena prijavilo da često ne mogu na posao zbog menstrualne boli [2]. No, nema potrebe ispaštati. Ako su tvoji menstrualni grčevi toliko jaki, razgovaraj s liječnikom. U nekim slučajevima hormonska kontracepcija može smanjiti menstrualnu bol. Povremeno menstrualnu bol može uzrokovati postojeći zdravstveni problemi kao što su endometrioza ili zdjelična upalna bolest. No, ako nema postojećeg zdravstvenog problema, teška menstrualna bol obično se smanjuje što su žene starije te također nakon što imaju djecu.

[Reference]

Nastavi učiti

Istraži više