Tamponi

Vjerojatno si čula za stanje pod nazivom sindrom toksičnog šoka (TSS).

Može biti kobno pa je uistinu važno znati sve činjenice. TSS je rijetka po život opasna bakterijska infekcija koja može ozbiljno oštetiti kožu i organe ako se ne tretira. Iako svatko može dobiti TSS – muškarci i djeca je mogu također pokupiti – približno 50 posto slučajeva događa se kod žena kada imaju menstruaciju.

Sindrom toksičnog šoka često je povezan s upotrebom tampona, osobito onih koji imaju veliku sposobnost upijanja [1]. No, može se dogoditi i kod žena koje upotrebljavaju kontracepcijsku dijafragmu ili kod žena koje su rodile.

Dobre vijesti su da ako se sindrom toksičnog šoka dijagnosticira i rano tretira antibioticima, postoji velika mogućnost za oporavak. (Iako se stanje opet može pojaviti).

Prilično je važno znati prepoznati simptome sindroma toksičnog šoka kako za zdravlje i dobrobit – osobito zato jer nema određenog testa za to stanje. Znakovi uključuju visoku temperaturu (više od 38,9 °C), glavobolje, laganu vrtoglavicu ili ošamućenost i osip poput opeklina od sunca na cijelom tijelu. Ostale stvari na koje treba obratiti pažnju su povraćanje i/ili proljev, bolni mišići ili slabost, svijetlocrvena boja oko očiju, grla i vagine te zbunjenost ili dezorijentiranost [2].

Ako imaš menstruaciju i primijetiš jedan ili više ovih simptoma kada upotrebljavaš tampon, odmah ga ukloni i savjetuj se s liječnikom. I nemoj zaboraviti, stanje se može pojaviti i ako ne upotrebljavaš tampon pa uvijek odmah djeluj ako se ne osjećaš dobro.

Postoje razne teorije o tome zašto je tampon povezan s TSS-om; ako se ostavi predugo, tampon može postati plodno tlo za bakterije dok upotreba tampona s velikom sposobnosti upijanja mogu oštetiti vaginu pa bakterije mogu ući u krv.

Bez obzira na uzrok, vrlo je važno zapamtiti ukloniti tampon na kraju menstruacije i mijenjati tampone odmah nakon plivanja jer mogu upiti bakterije iz vode. Isto tako, upotrebljavaj najmanju moguću veličinu tampona koja ti odgovara. Upotrebom tampona koji su predebeli da bi ih udobno mogla umetnuti u vaginu može se oštetiti unutrašnjost vagine.

Ako misliš da imaš sindrom toksičnog šoka, odmah nazovi svog liječnika jer je važno brzo dobiti tretman. Ali inače ne moraš živjeti u strahu – samo budi pametna i obavezno se upoznaj s onim na što trebaš pripaziti.

Medicinsko odricanje od odgovornosti

Medicinski podaci u ovom članku pruženi su samo u informativne svrhe i ne mogu služiti niti se na njih može oslanjati u svrhe dijagnostike ili tretmana. Savjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse u vezi sa specifičnim zdravstvenim stanjem.

[Izvori]

Nastavi učiti

Istraži više