Endometrioza

Sigurno ste čuli da se spominje, no znate li što je točno endometrioza?

Endometrij je drugi naziv za sluznicu maternice koja krvari svaki mjesec u sklopu menstrualnog ciklusa. Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično onome koje raste unutar maternice počinje rasti na drugom mjestu u tijelu. Tijelo će se pokušati riješiti tog tkiva, ali budući da nema gdje drugo rasti, može uzrokovati puno jakih bolova. 

Žene su opisale tu bol kao “demona koji sve razara dok pokušava izaći kroz zdjelicu” i kao “slona koji nosi visoke potpetice i stupa po njihovoj maternici”. 

Tkivo koje se nalazi na pogrešnom mjestu često se može pronaći kako raste u jajnicima, jajovodima, unutar sluznice abdomena pa čak i u crijevima ili mjehuru [1]

Međutim, učinci koje može imati nisu samo tjelesne naravi. „U mom slučaju endometrioza je utjecala i na moje mentalno i emocionalno stanje”, rekla nam je jedna žena. To je naročito teško kad se uzme u obzir trenutna situacija u svijetu, budući da je pristup liječenju i medicinskom tretmanu otežan i pun izazova, nego što je to u normalnom okruženju.

Što uzrokuje endometriozu?

Genetika i određeni toksini u okolini [2] mogući su uzroci endometrioze. Tu su i neki problemi zbog kojih se možete nalaziti u većem riziku, kao što je upala zdjelice ili stanje poznato kao retrogradna menstruacija. To je stanje u kojem menstrualna krv ide „unazad“ umjesto van iz vagine; teče natrag kroz jajovode u zdjeličnu šupljinu. Ta krv sadrži endometrijske stanice koje se potom lijepe za unutrašnjost zdjelice i druge organe, gdje se nastavlja njihovo zadebljanje i krvare tijekom svakog menstrualnog ciklusa.

Znakovi i simptomi endometrioze

Znakovi i simptomi endometrioze variraju – neke žene mogu biti jako pogođene, dok druge imaju tek nekoliko jedva opažljivih simptoma ili baš nikakvih simptoma! [3] Simptomi mogu biti ekstremni umor i česte gljivične infekcije ili neplodnost. U našem članku možete pročitati više o tome kako endometrioza utječe na plodnost.

Vaša mjesečnica i endometrioza

Za vrijeme mjesečnice tijelo daje upute svim endometrijskim tkivima da počnu krvariti. Ako imate endometriozu, tkivo izvan maternice nema kamo ići (za razliku od tkiva mjesečnice koje izlazi kroz vaginu zajedno s krvarenjem). To dovodi do neredovitih i veoma obilnih mjesečnica, kao i do upala i jakih bolova u trbuhu i zdjelici. U nekim slučajevima uzrokuje ožiljke ili ciste.

Bol uzrokovana endometriozom

Još jedan simptom endometrioze je bol. To može biti bol u donjem dijelu trbuha ili u kralješnici, a pogoršava se tijekom mjesečnice, tijekom ili nakon seksualnog odnosa; to je i intenzivna bol tijekom menstruacije koja Vas sprečava u obavljanju redovnih dnevnih aktivnosti, čak i dok mokrite ili obavljate veliku nuždu za vrijeme mjesečnice. Možete se osjećati bolesno, može Vam biti mučno, možete imati zatvor ili proljev, ili pak krv u mokraći za vrijeme menstruacije. Sve to može djelovati zastrašujuće kad jednom to uočite, ali zapravo Vam Vaše tijelo šalje signale da se događa nešto što zahtijeva Vašu pozornost.

Dovodilo me do ludila. Pitala sam se kako je moguće da mi je stalno loše i da se svi ti simptomi istovremeno pojavljuju.

Kako se endometrioza liječi?

Iako je endometrioza kronično stanje (što znači da traje duže vrijeme), postoje načini kako se s njom nositi. Protuupalni lijekovi koji se mogu kupiti, kao što je ibuprofen, često se koriste protiv bolova. Kombinacija kontracepcijskih pilula također može pomoći jer sprečava oslobađanje jajnih stanica, što menstruaciju olakšava i ublažava [1]

Kad je riječ o kirurškom tretmanu, laparoskopski zahvat može ublažiti simptome i pozitivno utjecati na plodnost [1], dok neke žene mogu u konačnici odlučiti da se podvrgnu histerektomiji, odnosno da im se izvadi maternica [1].

Postavljanje dijagnoze o endometriozi

Endometrioza može nastupiti s različitim simptomima i mogu proći godine dok se ne postavi dijagnoza – prosječno sedam i pol godina(!) [4] Neke žene koje imaju endometriozu pate od različitih simptoma s kojima se može biti teško nositi, i koji im mogu smetati da u potpunosti uživaju u životu. Iz tog razloga nekim ženama dijagnoza zapravo može predstavljati olakšanje. Baš kao što je jedna žena rekla „Konačno je moja bol dobila svoje ime. Ime za iscrpljujuće grčeve koji se pojavljuju baš svaki mjesec.“ 

Jedini način kako postaviti dijagnozu endometrioze je putem laparoskopske kamere pomoću koje se pregleda zdjelično područje. Ali prije toga, možda ćete obaviti neke površinske preglede, interne preglede, ultrazvučne preglede i krvne pretrage – ili cijelu kombinaciju.

Kontakti i traženje podrške

Iako su žene svugdje pogođene endometriozom, mnoge od njih ne dobivaju podršku koja im je potrebna. Razlog tome je što takvo sanje često ne bude dijagnosticirano ili, ako i jest dijagnosticirano, potpuno ga se pogrešno shvaća kao „veoma neugodna bol za vrijeme mjesečnice“. Posljedično, žene se često osjećaju kao da ih nitko ne doživljava i kao da njihovu bol nitko ne doživljava ozbiljno. To može dovesti do osjećaja izoliranosti i možete pomisliti da ste jedine s tim problemom i stanjem. 

Ali više od 176 milijuna žena (jedna od deset), pate od endometrioze diljem svijeta; stoga nitko nije izoliran slučaj [4]

Obratite se prijateljima i obitelji, čak i ako je sasvim neugodan osjećaj pričati o toj temi. Razgovor će pomoći, a u blizini Vam se mogu naći i žene koje su sve to prošle i mogu s Vama podijeliti iskustvo s endometriozom iz prve ruke. Ne samo da će znati kroz što točno Vi prolazite, nego Vam mogu pomoći da dobijete podršku koja Vam je potrebna i od liječnika. 

Ako prepoznate simptome i posumnjate da imate endometriozu, dogovorite pregled kod liječnika ili ginekologa da prikupite više informacija. Istražit će načine kako Vam olakšati bol i pomoći Vam da se nosite sa simptomima. 

Podrazumijeva se da trenutne smjernice Vlade navode kako je vrijeme čekanja dogovora kod liječnika i zahvate malo duže nego što je to uobičajeno. Teško je trenutno posjetiti liječnika, stoga razmotrite konzultacije putem telefona ili video-poziva.

Jeste li možda iskusile endometriozu? Smatramo da je i Vašu priču potrebno čuti – ovdje podijelite svoju priču s nama.

 


[Reference] 

Nastavi učiti