Starija žena koja čita

Menopauza je tema koja je neobično obavijena velom tajne – ali se, kao i kod menstruacije, radi o potpuno prirodnom procesu.

Iako može biti izazov nositi se s njom ako nisi sigurna što očekivati, znanje o tome što donosi znači da se s njom možeš nositi bez većih poteškoća.

Do menopauze dolazi kada prestaneš ovulirati zbog pada razine estrogena i progesterona u tvom tijelu. No, isto tako se radi o skupini simptoma i promjena kroz koje žena prolazi prije ili odmah nakon što zauvijek prestane menstruirati.

Prvi znak menopauze obično je promjena u ciklusu menstruacija. Može se dogoditi uzastopno menstrualno krvarenje u kojem menstruacija postaje neuobičajeno obilna. Ili menstruacije mogu postati puno slabije i isprekidanije. Možeš imati menstruaciju svakih dva ili tri tjedna ili je nemati mjesecima. Sve je to normalno.

Menopauza je postupan proces koji se obično događa u fazama. Dob u kojoj se nalaziš kada nastupa nasljedne je prirode. Može započeti već s 40 ili tek sa 60, a prosječna je dob 51. Simptomi započinju nekoliko mjeseci ili čak godina prije nego što menstruacije prestanu – to se naziva perimenopauza – i obično se nastavljaju četiri godine nakon.

Kada prvi put primijetiš promjene koje mogu biti menopauzalne, važno je razgovarati s liječnikom, napraviti nalaz krvi za potvrdu i dobiti savjet. Najtipičniji simptomi menopauze uključuju valunge, noćna znojenja, razdražljivost, probleme sa spavanjem i vaginalnu suhoću. No, postoje i mnogi drugi znakovi, primjerice ošamućenost, napuhanost, dobivanje na težini, promjene raspoloženja, glavobolje i gubitak spolnog nagona.

Neke žene nemaju uopće simptoma, no većina ih ima najmanje jedan ili više. Ako si jedna od njih, ne moraš patiti u tišini. Mnogim ženama redovito vježbanje blagotvorno djeluje u smanjenju simptoma, dok su se akupunktura i hipnoterapija pokazale kao učinkovite u rješavanju valunga i nesanice. Prije je HRT ili zamjenska hormonska terapija [1] bio standardni tretman, ali je nedavno istraživanje istu povezalo s rakom dojke, krvnim ugrušcima i moždanim udarima pa je mudro porazgovarati o tome s liječnikom.

Menopauza može biti emotivno problematično vrijeme, ali može također biti i olakšanje jer se više ne treba nositi s menstruacijama i PMS-om. Neke se žene čak osjećaju samopouzdanije i bolje kada su postmenopauzalne.

Budući da menopauza može utjecati na kontrolu mjehura, dobro je imati nekoliko uložaka TENA Lady u torbi u slučaju da to postane poteškoća. Nemoj zaboraviti imati ni nekoliko dnevnih uložaka (primjerice Libresse Dailyfresh) pri ruci u slučaju da menstruacije postanu nepredvidljive.

Medicinsko odricanje od odgovornosti

Medicinski podaci u ovom članku pruženi su samo u informativne svrhe i ne mogu služiti niti se na njih može oslanjati u svrhe dijagnostike ili tretmana. Savjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse u vezi sa specifičnim zdravstvenim stanjem.

Nastavi učiti