Crvene krvne stanice

Ako imaš iznimno obilne menstruacije, što se naziva i menoragija, tada je za tvoje zdravlje i dobrobit važno saznati što ih uzrokuje.

Prije se menoragija smatrala normalnom i nečim s čime se žene moraju nositi. Nedavno istraživanje, međutim, pokazuje da produženo ili obilno menstrualno krvarenje može biti znak postojećeg poremećaja krvarenja kao što je hemofilija [1].

Hemofilija je genetski poremećaj koji u osnovi znači da se krv ne zgrušava kako treba. Češća je kod muškaraca, ali neke djevojke i žene imaju blage simptome hemofilije jer su nositelji gena, a nisu dijagnosticirane.

Ako krvariš više od sedam dana tijekom mjesečnice, imaš velike ugruške ili ako ti je mjesečnica tako obilna da konstantno moraš mijenjati uloške, tada možda imaš hemofiliju. No, zapamti, isto tako postoje drugi mogući uzroci menoragije, kao što su miomi ili hormonska neravnoteža, pa je vrlo važno potražiti liječnički savjet.

Ostali simptomi hemofilije uključuju lako stvaranje modrica, često i produženo krvarenje iz nosa te prekomjerno krvarenje iz porezotina, u dentalnim postupcima ili operacijama. Možeš primijetiti i da imaš velike bolove tijekom menstruacije i bolnu ovulaciju – odnosno, bol u donjem dijelu trbuha kada jedan od jajnika ispušta jajašce, približno 14 dana prije menstruacije. Ako primijetiš nešto od toga, važno je posjetiti liječnika opće prakse kako bi saznala imaš li možda hemofiliju ili neki drugi poremećaj krvarenja.

Najvažnije je ne paničariti. Ako imaš hemofiliju, to ne znači da ne možeš normalno živjeti i raditi stvari koje voliš. No, vrlo je važno potražiti liječničku podršku jer može doći do ozbiljnih posljedica za zdravlje ako se stanje ne tretira. Nedijagnosticiran poremećaj krvarenja može rezultirati anemijom – manjkom željeza – zbog količine krvi koju gubiš tijekom mjesečnice. To također može uzrokovati probleme tijekom medicinskih i dentalnih postupaka. Zato nemoj čekati – saznaj o čemu se radi. Dobivanje službene dijagnoze i podrške znači da se možeš vratiti natrag svom životu bez brige. Stoga, ako imaš bilo kakvih dvojbi, otiđi na pregled.

Nastavi učiti