Kako izvaditi tampon

Ako upotrebljavaš tampon prvi put, možda će te brinuti kako ćeš ga izvaditi.

No, bez brige, vađenje tampona uistinu je jednostavno ako to radiš ispravno. I ubrzo ćeš to savladati. Samo povuci za nit lagano, ali čvrsto i trebao bi izaći bez poteškoća. Ako osjetiš otpor kada povučeš za nit ili ne izlazi jednostavno, možda ga trebaš ostaviti unutra duže. Može biti još uvijek suh. Idealno bi bilo mijenjati tampon svaka četiri sata, a sigurno je držati ga unutra najviše osam sati.

Ako ne možeš pronaći nit, nemoj paničariti. Trebala bi ga moći dosegnuti tako da zauzmeš čučeći položaj i lagano staviš palac i prst unutar vagine kako bi pronašla tampon i izvadila ga.

Pokušaj savjesno odlagati u otpad tampon. Najbolje je ne bacati iskorišteni tampon u wc školjku. Može izazvati začepljenje. Umjesto toga, zamotaj ga u malo toaletnog papira i stavi u kantu za higijenski otpad (nalazi se u većini javnih toaleta) ili u kantu za smeće. Zatim uvijek operi ruke.

Kada vadiš tampon, to ne bi smjelo boljeti. Ako je bio unutra najmanje četiri sata i osjećaš nelagodu pri vađenju, moguće je da tvoj ciklus preslab za taj tampon. To znači da nema dovoljno podmazivanja između tampona i vaginalnih zidova te dolazi do trenja kada povlačiš za nit. Možeš upotrijebiti malo kokosovog ili maslinovog ulja na prstima kako bi ga lakše izvadila. Ili se možeš prije pomokriti kako bi opustila vaginalne mišiće.

Najbolji način za izbjegavanje nelagode kod vađenja tampona jest da nosiš one s odgovarajućom sposobnosti upijanja i upotrebljavaš tampone samo kada si sigurna da imaš menstruaciju. Sve dok nisi sigurna da je započela, upotrebljavaj uložak, a isto radi kada je ciklus pri kraju. Ako ti treba zaštita donjeg rublja prije i poslije menstruacije, nemoj upotrebljavati tampon. Oni nisu prikladni za svakodnevnu upotrebu jer imaju preveliku sposobnost upijanja. Umjesto toga upotrijebi dnevni uložak za dane između menstruacija.

Ako i dalje osjećaš bol kada vadiš tampon, trebaš otići kod liječnika kako bi vidjela imaš li infekciju ili neke probleme s vaginom.

Nastavi učiti