Objašnjenje TSS-a

Možda si čula za sindrom toksičnog šoka. Ako jesi, vjerojatno znaš da je povezan s nošenjem tampona.

Radi se o ozbiljnom stanju i iako je iznimno malo vjerojatno da ćeš ga dobiti, ako upotrebljavaš tampone ili planiraš isprobati, vrlo je važno znati činjenice kako bi znala što izbjegavati i na što paziti.

Iako se radi o uistinu rijetkom stanju, sindrom toksičnog šoka ili TSS vrlo je ozbiljna bolest. Uzrokuje ju toksin koji proizvode bakterije koje se obično nalaze na našim tijelima. Ako te bakterije uđu u tijelo, može biti iznimno ozbiljnih posljedica. Zato je higijena vrlo važna kada upotrebljavaš tampone. Uvijek operi ruke prije odmatanja i umetanja tampona, a zatim i kasnije.

TSS je često povezan s upotrebom tampona, ali može se dogoditi bilo kome u bilo kojoj dobi. [1] Mlade osobe smatraju se osobito podložnima riziku jer vjerojatno još nemaju dovoljno razvijenih antitijela za borbu s toksinom. Iako žene u cijelom svijetu upotrebljavaju tampone bez posljedica za zdravlje, procjenjuje se da je polovica slučajeva TSS-a povezana s menstruacijom, iako istraživanje još nije došlo do jasnog zaključka što uzrokuje poveznicu između tampona i TSS-a. Tamponi zapravo ne nose bakterije koje uzrokuju TSS, ali je upotreba tampona povezana s povećanim rizikom od njega.

Iako se TSS može pojaviti s upotrebom tampona bilo koje sposobnosti upijanja, rizik se povećava ako upotrebljavate tampone veće sposobnosti upijanja. [2] Zato uvijek trebaš odabrati najmanju sposobnost upijanja koja odgovara tvom ciklusu. To ne samo da će smanjiti rizik od TSS-a, nego će i uklanjanje tampona učiniti manje nelagodnim. Zato je umjesto razmišljanja „bolje spriječiti nego liječiti” i upotrebe tampona s najvećom sposobnosti upijanja zapravo bolje odabrati najmanju sposobnost upijanja koja odgovara tvom ciklusu.

Neka tampon ostane zamotan sve do trenutka kada ne budeš spremna za umetanje. Nakon pranja ruku odmotaj novi, čisti tampon netom prije upotrebe i nemoj ga previše dirati rukama ili stavljati na neku površinu prije umetanja. Ako si nosila tampon u torbi duže vrijeme i omot se oštetio, baci taj tampon. Ako je omot oštećen, tampon može biti zaražen bakterijama i uzrokovati infekciju.

No, postoje druge mjere opreza koje možeš poduzeti da bi smanjila rizik od TSS-a. Upotrebljavaj tampon samo ako si sigurna da imaš menstruaciju – ne onda kada misliš da će početi – i nikada za svakodnevni iscjedak. Nemoj stavljati tampon ako te to boli i nikada ne stavljaj više od jednog tampona odjednom. Uvijek redovito mijenjaj tampon, po mogućnosti svaka četiri sata. Najduže što možeš nositi tampon je osam sati.

Idealno bi bilo da preko noći upotrebljavaš Libresse uloške kada ideš u krevet radije nego tampon ili ako upotrebljavaš tampon, stavi novi prije odlaska na spavanje i obavezno ga izvadi najkasnije nakon osam sati. Ako je moguće, izmjenjuj tampone i uloške za vrijeme menstruacije. I uvijek izvadi tampon kada nemaš više menstruaciju.

Važno je malo pripaziti; TSS je izuzetno rijedak. No, bez obzira, znanje o tome na koje znakove treba paziti iznimno je važno. Zbog toga što, iako u nekoliko izoliranih slučajeva TSS može biti koban, ako se rano dijagnosticira i tretira, postoji dobra mogućnost oporavka. [3]

Simptomi TSS-a mogu uključivati iznenadnu visoku temperaturu, proljev, povraćanje, simptome kao kod gripe, svijetlocrvene bjeloočnice, usta i jezik i osip poput opeklina od sunca. [4] TSS vrlo brzo napreduje. Ako imaš takve simptome, trebaš odmah izvaditi tampon potražiti liječničku pomoć što prije te objasniti liječniku da imaš menstruaciju. Većina osoba u potpunosti se oporavlja uz tretman.

Ključne činjenice o TSS-u

Ubod insekta
1. Polovica svih slučajeva uključuje žene

50 % inficiranih opeklina, plikova i uboda insekata.

Muškarci žene djeca
2. Rizik od TSS-a povećava se tamponima s većom sposobnosti upijanja

Uvijek odaberi najmanju sposobnost upijanja prema svom ciklusu.

Osip
3. Uobičajeni simptomi

Temperatura, povraćanje, proljev, osip poput opeklina od sunca.

[Izvori]

[Reference]

Nastavi učiti

Istraži više