Žena na porodu, grli novorođenče nakon poroda u vodi

Porod - što vas (zaista) očekuje?

Spremni ste za porod.

Postati roditeljem uistinu je posebno iskustvo, prepuno uzbuđenja i sreće. No ono može biti stresno i zastrašujuće, osobito trudnicama.

Vaše se tijelo mijenja. Vaše emocije osciliraju, što je razumljivo jer pripremate se za porod u jeku globalne pandemije. Sve to prolazite (i više!), svjesni da će vam se život zauvijek promijeniti. Lako je uvidjeti zašto to može biti zastrašujuće. 

Unatoč mjerama socijalnog distanciranja koje nose svoje izazove, vi možete i dalje doživjeti pozitivno iskustvo rađanja. U konačnici, vi upravljate vlastitim izborima.

Srećom, niste jedini. Svaka trudnica doživjet će brojne slične promjene i emocije.

Žena u naručju drži novorođenče

U trudnoći vaše se tijelo mijenja

Promjene na vašem tijelu vidljive su svima. No mnogo se toga događa iza kulisa. Od trenutka začeća vaše se maternica, vagina i stidnica pripremaju za rođenje bebe. 

Žene u trudnoći često primijete promjenu u boji i veličini njihovih stidnih usana. Druge osjete promjenu u veličini vagine. To su potpuno prirodne i normalne promjene, vaše se tijelo priprema za porod.

U slučaju vaginalnog poroda, moguće su daljnje promjene. Ženska tijela pripremljena su za rađanje i vagina je predviđena za širenje, ali unatoč tome, često za vrijeme poroda dolazi do pucanja tkiva. Jedna je majka za naš projekt #pričeiznutra izjavila: „To je poput mirnog vrta, prepunog cvijeća, koje se odjednom promjeni zauvijek.“ U slučaju kidanja tkiva ili epiziotomije (rez koji se učini kako bi se ograničila povreda od prirodnog kidanja), tkivo će trebati zašiti što može izmijeniti izgled vaše stidnice i doživljaj kod spolnih odnosa. 

Bol ili suhoća uobičajeni su, ali srećom, to se stanje popravlja s vremenom i uz uporabu lubrikanata. Mnogim ženama oslabe mišići dna zdjelice što može dovesti do inkontinencije. Vaginalni porod može udvostručiti i utrostručiti vjerojatnost od stresne inkontinencije.

Budite nježni prema vašem tijelu nakon poroda.

Društvo vrši golem pritisak na žene kako bi se što prije vratile u prijašnje stanje nakon poroda. Jedna nam se žena povjerila kako je zbog silnih savjeta o dijetama i vježbama koji su je okruživali mislila da se od nje to očekuje.

No svaki će vam novopečeni roditelj reći da je apsurdno očekivati povratak u prijašnje stanje. Vaše je tijelo izvelo izvanredan podvig noseći i rađajući vašu bebu, sada je vrijeme za oporavak.

„Nakon trudnoće ostao mi je veliki trbuh. Netko me čak jednom upitao jesam li trudna, što mi je strašno zasmetalo.“

S vremenom vaše će se tijelo oporaviti i ponovno promijeniti. Neće se vratiti u potpuno isto stanje kao i prije trudnoće, ali postat će vaše novo normalno stanje. Vaša stidnica može izgledati drukčije. Vašu vaginu možete osjećati drukčijom. Ili to može biti nešto sasvim drugo. Sve su ove promjene dio poroda koji, u konačnici, može promijeniti ono što jeste i kako gledate na život, iz najdublje perspektive. 

Iako se možda osjećate pod pritiskom vratiti određeni izgled nakon poroda, sjetite se da ste upravo na svijet donijeli bebu. Ovo je vrijeme kada se trebate posvetiti sebi i njegovati svoje tijelo, prihvaćajući sve promjene koje su nastale kao posljedica malenog života kojeg ste stvorili. 

Jedna nam je majka rekla: „Divno je postati majkom i naše strije i ožiljci nisu nešto što nam je ostalo, već nešto što smo zaradile.“

Ni sami ne bismo mogli bolje reći!

Ako imate priču o porodu koju želite s nama podijeliti, pomognite nam razbiti stigmatizaciju vezanu uz rođenje djeteta i podijelite svoje iskustvo koristeći se tagom #pričeiznutra.