Priče iznutra, par u bolnici nakon spontanog pobačaja
Nakon trećeg spontanog pobačaja, nekoliko mi se žena povjerilo s vlastitim iskustvima, ali bile su vrlo tajnovite. Nitko o tome ne želi razgovarati otvoreno.

Što je spontani pobačaj i koliko se često događa?

Ššššš. Nemoj o tome pričati. Kad se o spontanom pobačaju govori, ako se o njemu uopće govori, često se događaj pokušava zataškati. No oni su zapravo vrlo česta pojava. Čak jedna od četiri (!) trudnoće završi spontaninim pobačajem.

Tehnički gledano, do spontanog pobačaja dolazi kada embrij ili fetus ne prežive u maternici u prva 23 tjedna trudnoće. Većinu spontanih pobačaja nije moguće spriječiti. No ako se pravilno hranite i izbjegavate lijekove i pušenje, već ste napravili veliki korak u smanjenju rizika [2]. Razlog je uglavnom nepoznat, iako se često smatra da do spontanog obačaja dolazi zbog anomalije u kromosomima (genetičkim gradbenim jedinicama) [1].

Pa krenimo o tome govoriti.

Nakon spontanog pobačaja, vi (i vaš partner!) prolazite kroz čitavu lepezu osjećaja. Jedna je žena za naš projekt #pričeiznutra izjavila da se osjećala „kao da je zauvijek izgubila budućnost koju poznaje“. Možete žalovati nad djetetom kojeg niste nikada upoznali. Možda ćete osjećati krivnju, kao da ste učinili nešto loše. Ili ćete se zapitati: „Zar nisam dostojna imati djecu?“

Neki osjećaji mogu biti neočekivani. Jedna je žena osjećala ljutnju. „Nisam bila ljuta na sebe, već na sve ostale majke koje naizgled imaju sve što su poželjele.“

Ovi su osjećaji uobičajeni, ali budući da nitko o njima ne govori, mislimo da smo sami, osobito sada, izolirani u vlastitim domovima, daleko od naših voljenih. No ako mi kao društvo počnemo otvoreno govoriti o spontanom pobačaju, možemo jedni od drugih učiti i podržavati se i prebroditi tugu i gubitak. 

Jeste li i vi doživjeli spontani pobačaj? Pomognite nam razbiti šutnju i podijelite vaše iskustvo u našem projektu #pričeiznutra.

Znakovi spontanog pobačaja: kako mogu znati da mi se to događa?

Glavni je simptomspontanog  pobačaja krvarenje iz vagine, popraćeno bolovima u abdominalnom predjelu. 

Ako imate vaginalno krvarenje i sumnjate naspontani pobačaj, najbolje je obratiti se liječniku ginekologu ili otići na hitan prijem, ako možete. Oni će obaviti pregled (ili vas konzultirati na daljinu) i pružiti vam potrebnu pomoć. 

Imajte u vidu da su lagana krvarenja unutar prva tri mjeseca trudnoće uobičajena.

Nositi se sa spontanim pobačajem 

Ne postoji pravi ili krivi način kako se nositi sa spontanim pobačajem. Svaka žena doživljava jedinstveno iskustvo i svatko se s time nosi na svoj način. Neke će žene odabrati odmor kako bi preispitale što se dogodilo. Druge će radije nastaviti sa životom, ne misleći na nemili događaj. 

Koju god reakciju izabrali, važno je znati da niste učinili ništa loše. Nema razloga osjećati krivnju ili sram. Razgovor s vašim bližnjima može pomoći. Iznenadili biste se koliko je žena prošlo kroz istu patnju, stoga se ne trebate bojati o tome razgovarati. 

Izvori

[1] https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/

[2] https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/

[3] https://www.tommys.org/our-organisation/charity-research/pregnancy-statistics/miscarriage?gclid=EAIaIQobChMImvagoqP06QIVyu7tCh1FMQA5EAAYAiAAEgIIx_D_BwE