Uže za sušenje donjeg rublja

Sasvim jednostavno možeš znati je li tvoj iscjedak normalan ako znaš činjenice i upoznaš svoj ciklus. One su sljedeće.

Iscjedak je sredstvo kojim se tvoje tijelo služi kako bi održalo čistoću grlića maternice. Normalan vaginalni iscjedak je bezbojan, mliječno bijel ili blijedo žut ovisno o tome u kojoj si fazi menstrualnog ciklusa. Teksturom može biti sluzav ili grudast. Zdrav iscjedak praktično je bez mirisa kada napušta tijelo, osim što ima lagano kiselkast miris. Kao i boja, lagani miris može se razlikovati s obzirom na razdoblje ciklusa i ubrzo ćeš se upoznati s onim što je za tebe normalno.

Sve dok održavaš svježinu tuširanjem i mijenjanjem donjeg rublja svaki dan, miris ne bi trebao biti problem. No, budući da dolje može biti malo vlažno, neke djevojke upotrebljavaju dnevne uloške kako bi zaštitile svoju odjeću. Važno je i da omogućiš prozračnost genitalnog područja nošenjem pamučnog donjeg rublja, izbjegavanjem traperica koje su preuske u međunožju te da ne „hodaš gola” – odnosno, da nosiš donje rublje u krevetu preko noći. To će smanjiti mogućnost vaginalne nadraženosti i infekcija.

Ako vaginalni iscjedak počne mirisati loše, mijenja boju, sadrži krv ili postane vrlo obilan, možda imaš infekciju pa otiđi na pregled kod liječnika. Najvjerojatniji uzrok je upala, odnosno gljivična infekcija. Uzrok tome često je prevelika toplina oko intimnog područja zbog primjerice redovitog nošenja sintetičkih hlača ili vrlo uskih traperica. Također je najbolje izbjegavati parfimirane sapune, pjenaste kupke i gelove za tuširanje, radije upotrebljavaj blag, neparfimirani sapun za genitalno područje ili jednostavno običnu vodu.

Nemoj miješati iscjedak s točkastim krvarenjem do kojeg dolazi kada vrlo malo krvariš iz vagine, obično između menstruacija. Iako je točkasto krvarenje općenito bezazleno, dobro je posjetiti liječnika jer ono može biti znak zdravstvenog stanja koje je potrebno promotriti.

Nastavi učiti

Istraži više