Kontracepcijska tableta

Kada si mlada i menstruacija je i dalje neredovita, možeš ovulirati gotovo bilo kada.

To također znači i da možeš u bilo koje vrijeme ostati trudna. I onda kada imaš menstruaciju. To nije baš često, ali se može dogoditi.

Kada napraviš test za trudnoću i pozitivan je, s druge strane, možeš li tada imati menstruaciju i biti trudna? U neku ruku da – ili se tako može činiti. Na početku trudnoće može doći do nekog krvarenja ili „točkastog krvarenja” – često u vrijeme kada bi i inače imala menstruaciju. To, međutim, nije isto kao menstruacija. Radi se zapravo o krvarenju pri implantaciji, a događa se kada se embrij ugnježđuje u zid maternice. Naravno, ako ne znaš da si trudna, to krvarenje može se pogrešno protumačiti kao menstruacija jer može izgledati zbunjujuće slično.

Prave menstruacije ne događaju se za vrijeme trudnoće. To je zato jer kod trudnoće maternica zadržava svoju oblogu kao podršku za bebu, a ne ljušti je kao što to čini kada jajna stanica nije oplođena. Svako točkasto krvarenje za vrijeme trudnoće treba pregledati liječnik ili ginekolog jer to može biti znak drugih poteškoća. Iako to uvijek ne znači da postoji problem, obavezno treba provjeriti.

Ako ti kasni menstruacija i imala si seksualni odnos, to može značiti da si trudna čak i ako si upotrebljavala kontracepciju. Nijedan način kontracepcije nije 100 posto učinkovit. Kako bi bila sigurna, napravi test za trudnoću koji možeš kupiti bez recepta u ljekarni. Test možeš napraviti u bilo koje vrijeme od prvog očekivanog dana menstruacije.

Medicinsko odricanje od odgovornosti

Medicinski podaci u ovom članku pruženi su samo u informativne svrhe i ne mogu služiti niti se na njih može oslanjati u svrhe dijagnostike ili tretmana. Savjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse u vezi sa specifičnim zdravstvenim stanjem.

Nastavi učiti

Istraži više