Točkasto krvarenje

Može biti malo zastrašujuće kada primijetiš tragove krvi između menstruacija, osobito ako imaš redovit ciklus.

No, nema potrebe za paniku. Točkasto krvarenje može se pojaviti zbog brojnih razloga, a većina ih je bezopasna. No, svejedno bi trebala otići kod liječnika na pregled. Za svaki slučaj.

Što uzrokuje točkasto krvarenje? Postoje mnogi uzroci. Ovulacija (kada jedan od jajnika otpušta jajašce), implantacija (kada se jajašce ugnijezdi u materničnu oblogu), hormonske fluktuacije, upotreba ili prekid kontracepcije ili upotreba IUD-a (uređaja unutar maternice ili „spirale”), sve to može biti razlog.

Drugi su razlozi vaginalne infekcije ili klamidija. To također može biti znak da si trudna, iako točkasto krvarenje ne znači uvijek da postoji problem s trudnoćom, morate otići na pregled. Točkasto krvarenje nakon seksualnog odnosa može također, ponekad, biti znak raka grlića maternice ili vagine [1], stoga je važno napraviti papa test za provjeru zdravlja grlića maternice.

Kod prvih menstruacija, ponekad može biti potrebno nekoliko godina da postanu redovite, što znači da možeš u međuvremenu imati točkasto krvarenje. A kada se približavaš menopauzi, menstruacije mogu postati neredovite i nepredvidljive što može dovesti do bezopasnog točkastog krvarenja. No, svako postmenopauzalno točkasto krvarenje je razlog za zabrinutost.

Dakle, to su uzroci, ali što se može učiniti u vezi s točkastim krvarenjem? Kada otkriješ zašto se ono događa, upotrijebi dnevni uložak (primjerice, Libresse DailyFresh) za zaštitu odjeće i imaj ih pri ruci u slučaju ponovnog javljanja točkastog krvarenja. Tuširaj se dvaput dnevno i obuci svježe donje rublje poslije kako bi se osjećala udobno i čisto. A zatim jednostavno nastavi s onim što si do tada radila.

Medicinsko odricanje od odgovornosti

Medicinski podaci u ovom članku pruženi su samo u informativne svrhe i ne mogu služiti niti se na njih može oslanjati u svrhe dijagnostike ili tretmana. Savjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse u vezi sa specifičnim zdravstvenim stanjem.

[Izvori]

Nastavi učiti

Istraži više