Djevojka koja se brije

Otprilike kada ti započnu menstruacije, tvoje tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Zajednički naziv im je pubertet.

Znakovi puberteta kod djevojaka uključuju rast grudi i stidnih dlačica, porast visine dok bokovi postaju širi i dobivanje vaginalnog iscjetka prije prve menstruacije. No, to se sve ne mora dogoditi u isto vrijeme. Zato je pubertet za svakog drukčiji.

Pubertet u osnovi znači da je tvoje tijelo u procesu promjene iz djeteta u odraslu osobu. Obično započinje u dobi između 10 i 16 godina kod djevojčica, iako kod nekih može početi i ranije. Djevojke obično sazrijevaju nekoliko godina prije dječaka. Iako se nećeš jedno jutro probuditi i izgledati i osjećati se potpuno drugačije, tvoje tijelo postupno će početi izgledati malo drugačije i nepoznato. Ponekad su promjene brze, ponekad su spore.

Za mnoge djevojke prvi znak puberteta jest da im grudi postanu kvrgave i osjetljive, čak i pomalo bolne. Može se činiti kao da se iza bradavice nalazi maleni grašak. Nošenje odgovarajućeg grudnjaka može smanjiti nelagodu, a može i ukloniti neugodu zbog bradavica koje se naziru kroz majicu ili zbog pomicanja grudi za vrijeme hodanja.

Druga velika promjena jest rast dlačica ispod ruku, na genitalijama i na rukama i nogama. Ako ti smetaju dlačice ispod ruku i na nogama, pokušaj s metodom uklanjanja dlačica kupnjom proizvoda u drogerijama, primjerice, depilacijskom kremom. Iako prvo obavezno razgovaraj s mamom, tetom ili starijom sestrom o tome i zapamti da uvijek treba pročitati upute.

Iako menstruacija možda neće započeti odmah, vjerojatno ćeš imati bijeli iscjedak što je znak da će tvoja prva menstruacija stići ubrzo. U ovom razdoblju česti su i simptomi kao što su PMS i grčevi. Tvoja prva menstruacija, kada stigne, može biti vrlo lagana ili se može raditi samo o laganom „točkastom krvarenju”. Obavezno uvijek nosi sa sobom uloške kako bi bila spremna.

Jedne od najgorih fizičkih promjena tijekom puberteta jesu masna koža i kosa. Žlijezde u licu i vlasištu započinju proizvoditi ulje, a to znači da možeš dobiti bubuljice. To neće trajati vječno, ali ako su prištići izvan kontrole, pitaj farmaceuta za najbolji medicinski tretman. I izaberi šampon koji je namijenjen za masnu kosu. Ne samo da će tako tvoja kosa izgledati dobro, nego ćeš izbjeći prijenos masnoće na lice.

Žlijezde znojnice također više rade tijekom puberteta što znači da ćeš se više znojiti i znoj će mirisati intenzivnije. Temeljito se peri svaki dan, upotrebljavaj dezodorans i nosi čistu odjeću. Isto vrijedi i za tvoje genitalije, osobito kada počneš imati iscjedak i menstruaciju. Pokušaj prati to područje dvaput dnevno.

Zbog svih tih promjena i hormona koji ih uzrokuju možeš se osjećati neraspoloženo i osjetljivo, osobito ako obitelj i prijatelji dobacuju komentare. Mirno im reci da te ostave na miru i trebali bi shvatiti.

Nastavi učiti