Promjene u pubertetu

Ako si u pubertetu, vjerojatno si primijetila nekoliko promjena na svom tijelu, primjerice rast grudi i bokova.

Također si primijetila neke prilično velike promjene na svom intimnom području. To je područje kože odmah ispod pupka između bedara, otprilike u obliku slova V.

Između ostalog, sada tamo vjerojatno ima stidnih dlačica – dlačica koje su deblje i oštrije od ostalih dlačica na tvom tijelu. A možda si primijetila i malenu količinu vaginalnog iscjetka – bistre ili kremaste tekućine neznatnog mirisa. Bez brige, to je potpuno normalno i nešto što svaka djevojka ima. I iako se te promjene mogu činiti čudnima, one se događaju iz pozitivnih razloga. Stidne dlačice smanjuju trenje kako koža na intimnom području ne bi postala nadražena, a iscjedak je način na koji tvoje tijelo održava grlić maternice čistim, a vaginu vlažnom što sprječava pojavu infekcija.

Još jedna stvar koju možeš očekivati jest, naravno, mjesečnica. Prve menstruacije obično su slabe, može se raditi samo o malenoj količini krvi koja se naziva „točkasto krvarenje” ili može biti vrlo tamna, gotovo smeđa. To se u početku može odvijati nasumičnim rasporedom pa nećeš odmah imati predvidljiv uzorak menstrualnog ciklusa. Opet, to nije ništa zbog čega moraš brinuti, a mjesečnice će s vremenom dolaziti u redovitim intervalima.

Stidne dlačice i iscjedak znače da će tvoje intimno područje mirisati snažnije nego inače jer se znoj i bakterije mogu brzo skupiti u tako toplom i vlažnom području. To znači da je dobra rutina higijene vrlo važna. Tuširaj se svakodnevno i nosi čistu odjeću i „prozračno” pamučno donje rublje i uvijek ćeš mirisati svježe i osjećati se udobno. A kada ti započnu menstruacije, mijenjaj higijensku zaštitu često i upotrebljavaj intimne vlažne maramice, primjerice intimne vlažne maramice Lizibresse Purifying kako bi bila čista.

Vagina se sama čisti pa nema potrebe prati je iznutra (što se naziva „intimno ispiranje”). Zapravo, to može dovesti do stanja kao što su gljivice ili bakterijska vaginoza pa to izbjegavaj. Možeš također primijetiti da parfimirani sapuni, gelovi za tuširanje i pjenušave kupke vaginu čine osjetljivom pa upotrebljavaj neparfimirani sapun ili sredstvo za intimno pranje Libresse Purifying gel za intimno pranje.

Kako bi se osjećala čisto i udobno, obriši vlažnom maramicom intimno područje nakon svakog odlaska na toalet, idealno s Libresse Purifying intimnim vlažnim maramicama, a zatim upotrijebi mekan toaletni papir za sušenje. Stidne dlačice možeš obrezivati ili depilirati voskom kako bi intimno područje bilo čisto i kako bi se ograničilo skupljanje znoja i bakterija. Nosi dnevni uložak svaki dan, primjerice Libresse DailyFresh dnevne uloške kako bi područje bilo svježe i kako bi zaštitila donje rublje.

Nastavi učiti

Istraži više