Prijatelji

Nema sumnje: pubertet nije mačji kašalj. No, kompliciran je zbog brojnih razloga i nemaju svi veze s mjesečnicom.

Problemi sa samopouzdanjem su među najvećim preprekama u tinejdžerskim godinama (i životu) pa je prilično važno pronaći način na koji ćeš o sebi misliti bolje.

Problemi sa samopouzdanjem kod tinejdžera ne mogu se zanemariti. Ako te unutrašnji glas uvijek podcjenjuje, poduzmi nešto. Ako ga pustiš, to može značiti da ćeš postati povučena i izolirana. Ili da ćeš završiti tako da ćeš zanemariti svoje prijatelje ili školske obaveze. Može se čak manifestirati i kao poremećaj prehrane ili samoozljeđivanje.

Što uzrokuje nisko samopouzdanje? Pa, za početak stvaranje previše pritiska na samog sebe. Odlično je imati ambicije, naravno, primjerice željeti voditi državu ili postati tehnološka zvijezda. No, ako je stvaran život milijune kilometara daleko od tvojih ciljeva, stres te može slomiti. Zato se opusti i daj si malo oduška. Za sada se zadovolji s time da budeš najbolja što možeš.

Ako se osjećaš loše, razgovaraj o tome s nekim kome vjeruješ, starijim bratom ili sestrom, tetom ili obiteljskim prijateljem ili školskim psihologom. Kada podijeliš s nekim svoje brige, s vremenom ćeš od njih napraviti odmak i učiniti ih manje važnima. A znaš li one stvari koje uvijek čitaš o vježbanju koje podiže razinu endorfina i tvoje raspoloženje? Istinite su, stoga je vrijeme za akciju.

Razlozi zbog kojih se možda osjećaš tužno

Odmakni se od društvenih mreža
Društvene mreže

Dijeljenje vlastitog života na Facebooku je zabavno, ali te može učiniti i nesretnom, osobito ako postaneš žrtva internetskih trolova. Pokušaj ponekad izostati s društvenih mreža i povezati se sa stvarnim ljudima umjesto toga.

Izgled tijela
Izgled tijela

Okruženi smo nerealističnim prikazima „savršene” figure pa nije ni čudo što misliš loše o svom tijelu koje se razvija. Samo zapamti da svatko izgleda malo čudno u tinejdžerskim godinama.

Zli prijatelji
Zli prijatelji

Uvažavaju li tvoje osjećaje? Jesu li odani? Razumiju li ako nešto ne želiš učiniti? Ako je odgovor na ova pitanja ne, nije čudo što se ne osjećaš odlično. Trebaju ti novi prijatelji.

[Izvori]

Nastavi učiti

Istraži više