Mikrografikon hormona

Hormoni su krivi za jako puno toga, ali što su oni zapravo?

Hormoni su kemijski glasnici koje izlučuju žlijezde u tvom tijelu. Igraju važnu ulogu u procesima aktivacije kao što je pubertet i menstrualni ciklus pa nisu svi tako loši. Zapravo, osiguravaju da se tijelo razvija i funkcionira kao što bi trebalo. No, imaju i nedostataka.

Promjene raspoloženja, razdražljivost, tuga i tjeskoba koje možda osjećaš od puberteta, sve se to može pripisati napornim hormonskim promjenama. To je zbog toga što u tom kratkom razdoblju tvog života kemija hormona i mozga nije sinkronizirana, što znači da se osjećaš emotivnije i razdražljivije. Hormonske promjene mogu donijeti i neželjene stvari kao što su prištići, više dlaka na tijelu i snažniji neugodan tjelesni miris. Zato su nam hormoni „naporni” – jer nam s jedne strane pomažu u sazrijevanju i pokretanju bitnih promjena, a s druge donose emocije s kojima se teško nosimo, a tijelo nam postaje drugačije.

Hormoni također igraju važnu ulogu u tvom menstrualnom ciklusu. Zapravo, oni igraju ulogu u svakoj fazi. Tijekom ciklusa, žlijezda hipofiza (organ veličine graška koji se nalazi s donje strane mozga) proizvodi hormon za stimulaciju jajnih stanica (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Ti hormoni potiču ovulaciju (kada se zrelo jajašce otpušta iz jednog od jajnika) i također potiču jajnike na proizvodnju više hormona – osobito estrogena i progesterona [1]. Estrogen i progesteron stimuliraju utrobu na pripremu za moguću trudnoću [2], no mogu utjecati na tebe i izvana.

Primjerice, zbog povećanih razina estrogena tijekom ovulacije možeš se osjećati energično i britko. U međuvremenu, zbog nakupljanja progesterona u lutealnoj fazi (nakon ovulacije, ali prije početka menstruacije) možeš osjećati vrućinu i uznemirenost te želju za slatkom hranom. Izmjena ta dva stanja tijekom ciklusa, kada estrogen počne padati, a progesteron rasti, može također uzrokovati PMS (predmenstrualni sindrom), što može značiti tjeskobu, promjene raspoloženja i nelagodu i bol. „Naporno” je definitivno riječ koja to opisuje.

Stoga, ako ti je dosta toga da se osjećaš kao da si na emotivnom vrtuljku, bez brige – to je potpuno normalno i definitivno nisi jedina.

[Izvori]

Nastavi učiti

Istraži više