Noćna znojenja

Žene se rađaju s određenim brojem jajnih stanica pa kraj ovulacije znači da su jajnici doslovno „ostali bez” jajnih stanica.

Kada prestane ovulacija, menstruacije također postupno prestaju. Zato jer onda kada nema jajašca za koje se treba pobrinuti, nema potrebe za izgradnju maternične obloge.

Menopauza započinje kada proizvodnja jajnih stanica više nije moguća i jajnici prestanu proizvoditi estrogen. Kod nekih se žena to događa postupno, a kod drugih može biti brže, što znači da simptomi menopauze mogu imati veći utjecaj.

Većina žena nije svjesna kada prestanu ovulirati, ali određeni znakovi to najavljuju. Primjerice, nepravilan ciklus, navale vrućine i noćna znojenja. Drugim riječima, simptomi koji se tradicionalno povezuju s perimenopauzom, menstruacijom koja vodi do menopauze.

Neredovite i nepravilne menstruacije za vrijeme perimenopauze znače da jedan mjesec one mogu biti obilne, a sljedeći slabe te mogu trajati kraće ili duže. U to vrijeme nije neuobičajeno izgubiti pojam o tome kada je menstruacija počela, a kada završila, a kalkulator ovulacije vjerojatno neće biti od pomoći jer se na redovit ciklus na koji si vjerojatno navikla više nećeš moći osloniti. Neke žene nastave dobivati menstruaciju mnoge godine nakon što prestane ovulacija, ali njihove menstruacije mogu biti nepredvidljive.

Kao i menstruacije, razine hormona postaju nepravilne tijekom perimenopauze. Kod žena u kasnim 40-ima često se događa da ne ovuliraju jedan mjesec pa se progesteron ne proizvodi kako bi pokrenuo menstruaciju dok se razine estrogena nastavljaju povećavati. To može uzrokovati simptome kao što je točkasto krvarenje ili obilan ciklus kada počne menstruacija.

Nepravilne menstruacije i točkasto krvarenje znače da trebaš biti pripremljena kamo god ideš. Uvijek sa sobom nosi uloške i dnevne uloške (primjerice Libresse DailyFresh) u torbi kako se ne bi našla bez njih.

I nemoj zaboraviti da iako je nepravilno krvarenje često za vrijeme perimenopauze, ono također može biti znak bolesti kao što je rak maternice pa razgovaraj s liječnikom ako si zabrinuta.

Medicinsko odricanje od odgovornosti

Medicinski podaci u ovom članku pruženi su samo u informativne svrhe i ne mogu služiti niti se na njih može oslanjati u svrhe dijagnostike ili tretmana. Savjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse u vezi sa specifičnim zdravstvenim stanjem.

Nastavi učiti

Istraži više