Žena pod tušem

Kada se radi o ženskoj higijeni i intimnoj njezi, tvoje intimno područje odnosi se na područje kože koje započinje ispod pupka gdje započinju stidne dlake i završava između bedara (ali ne unutar vagine).

Koža na intimnom području zahtijeva posebnu njegu jer je, kao i lice, osjetljivo područje koje treba održavati besprijekorno čistim, ali pažljivo. Utjecaj čimbenika kao što su znojenje, njega i iscjedak u ovom dijelu tijela znače da su higijena i čistoća iznimno važni.

Velik dio intimnog područja je vulva (ili vanjske genitalije) koja se sastoji od zaštitnih slojeva velikih stidnih usana, malih stidnih usana i vaginalnog otvora. Tamo su također lojne žlijezde i stidne dlake. To su područja na kojima se mogu skupljati znoj i iscjedak.

Naravno, unutrašnji dio intimnog područja treba biti vlažan. Iscjedak koji proizvodimo prirodno ga održava vlažnim, čistim i na ispravnoj pH razini za zaštitu dobrih bakterija koje intimno područje održavaju zdravim.

No, iako je vlaga normalna, redovita rutina higijene bitna je za sprečavanje neugodnih mirisa jer se nezdrave bakterije mogu ubrzo skupiti. Štoviše, vlaga iz znoja može uzrokovati osip, svrab i bakterijske ili gljivične funkcije. Redovita upotreba intimnog pranja vrlo je bitna.

Intimna područja mogu se razlikovati u količini stidnih dlaka, veličini i obliku vulve te količini znoja i iscjetku koji se proizvede. A ovisno o preferencijama njege – depilacije voskom ili ne – vrste iritacija kojima si sklona također se mogu razlikovati.

Za vrijeme života žene postoje brojni čimbenici koji mogu utjecati na zdravlje intimnog područja. Aktivan seksualni život, upotreba određene kontracepcije, porođaj i menopauza mogu ženu učiniti sklonom različitim vrstama iritacija, infekcija i abnormalnih iscjedaka.

To uključuje upale, gljivične infekcije koje uzrokuju svrbež i nelagodu oko stidnih usana i neuobičajeni iscjedak koji je gust i bijel ili rijedak i vodenast. Tome su brojni uzroci, uključujući stres, lošu prehranu i predugu upotrebu istog uloška ili tampona. Druga česta infekcija je bakterijska vaginoza sa simptomima uključujući tanak, sivkasti iscjedak i neugodan miris. Iako se ne radi o spolno prenosivoj infekciji, često je aktivira seksualni život.

Kako bi zaštitila intimno područje od infekcija i održavala ga čistim i udobnim, slijedi ove savjete za svakodnevnu intimnu njegu. Izbjegavaj upotrebu parfimiranih sapuna i gelova za tijelo, ali se peri dvaput dnevno intimnim sapunom, kao što je Libresse gel za intimno pranje Purifying. Briši se nakon svakog odlaska na toalet intimnim vlažnim maramicama kao što su Libresse intimne vlažne maramice Purifying. Područje sa stidnim dlačicama možeš brijati ili depilirati voskom. I nosi dnevni uložak svaki dan, primjerice dnevne uloške Libresse Normal s formulom ProSkin kako bi područje održala svježim i čistim.

Zdrava, uravnotežena prehrana također je važna. Ograničavanjem unosa kvasca i šećera i unosom dostatne količine vode ne samo da ćeš smanjiti mogućnost dobivanja osipa i ostalih infekcija intimnog područja, nego ćeš se i odlično osjećati.

Nastavi učiti