Oblačenje čistog donjeg rublja

Je li normalno imati iscjedak? Naravno. Vaginalni iscjedak nije ništa oko čega treba paničariti. Zapravo je to dobro.

Bijeli iscjedak način je na koji tijelo čisti. Prirodno se proizvodi iz grlića maternice koji se naziva cerviks, a količina se razlikuje tijekom menstrualnog ciklusa. Većina žena ima puno iscjetka netom prije mjesečnice.

Nisi sigurna je li tvoj iscjedak normalan? Sve dok je bistar, bijel ili blijedožute boje i nema posebno neugodan miris, nema razloga za brigu. Ako te brine hoće li ti donje rublje ostati suho ili te jednostavno smeta taj vlažan osjećaj, možeš upotrijebiti dnevni uložak. No ako iscjedak započne imati intenzivniji miris nego inače ili se boja promijeni u tamniju žutu ili zelenu, ili ga ima neuobičajeno puno, otiđi kod liječnika. Možda imaš infekciju.

Postupno ćeš znati što je za tebe uobičajeno jer se iscjedak prirodno mijenja tijekom ciklusa. To će ti pomoći da prepoznaš neuobičajeni iscjedak ako se dogodi i to riješiš. A ako si zabrinuta zbog toga, razgovaraj s liječnikom ili medicinskom sestrom.

Vagina se sama čisti pa nema potrebe prati je iznutra (što se naziva „intimno ispiranje”). Zapravo je prilično loša zamisao. Intimno ispiranje može narušiti prirodnu ravnotežu bakterija u vagini i dovesti do neugodnih stanja kao što su gljivične infekcije ili bakterijska vaginoza. Upotreba parfimiranih sapuna, pjenušavih kupki i gelova za tuširanje također može uzrokovati vaginalni iscjedak. Zato nikada nemoj čistiti vaginu nečim što je jako parfimirano. Upotrebljavaj blagi sapun i toplu vodu za čišćenje i sprečavanje infekcije.

Nastavi učiti

Istraži više