Majka i beba

Nakon porođaja moraš čekati najmanje šest tjedana prije upotrebe tampona jer može postojati rizik od infekcije.

Početno krvarenje nakon porođaja naziva se lohija i za to trebaš upotrebljavati uloške za rodilje. Pričekaj s upotrebom tampona do postnatalnog pregleda približno šest tjedana i upotrebljavaj ih samo ako ti liječnik to dopusti.

Što se tiče povratka mjesečnice nakon porođaja, to se razlikuje od žene do žene, ovisno o hranjenju dojenjem ili bočicom. Potrebno je duže vrijeme ako dojiš zbog hormona koji proizvode mlijeko i razine progesterona i estrogena drže niskima – a oni su odgovorni za ovulaciju i menstruaciju. Kada se mjesečnica vrati, može proći dugo vremena dok se ne vrati u nekakav redovit ciklus. Opet, to traje duže ako dojiš.

Kada se menstruacije vrate u normalu, prirodno je htjeti se vratiti upotrebi tampona ako si na to navikla. Poslije porođaja će možda biti potreban veći tampon ako je porođaj bio vaginalan. To je zato jer će vaginalni kanal biti opušteniji, najmanje nekoliko mjeseci te može biti problem zadržati tampon čvrsto na mjestu. Ako je tako, pokušaj s većom veličinom od uobičajene. Pokušavaj sve dok ne pronađeš veličinu i sposobnost upijanja koje ti najbolje odgovaraju. Zapamti, idealno bi se tamponi trebali mijenjati približno svaka četiri sata.

Illustration of a woman doing pelvic floor exercises on a blue background - Libresse

Ako inače upotrebljavaš naše tampone s najvećom sposobnosti upijanja, Libresse Discreet Super, i oni ti ne odgovaraju, možeš pričekati da dno zdjelice dostatno ojača kako bi ponovo mogla upotrebljavati tampone. Pitaj liječnika za vježbe za dno zdjelice kako bi zategnula vaginalne mišiće.

Možda će ti trebati dodatna zaštita neko vrijeme kada počneš nositi tampone nakon porođaja pa nosi uložak ili dnevni uložak uz tampon kako bi zaštitila odjeću od propuštanja.

Nastavi učiti

Istraži više