Mjesečnice su normalne, bol za vrijeme mjesečnice – nije

Essity i Endometrix udružili su snage. Zajedno nastavljamo raditi na poboljšanju zdravlja za vrijeme mjesečnica kod svih žena i poticati otvorene razgovore o bolovima za vrijeme menstruacije, posebno onima uzrokovanim endometriozom.

Vidjeti: Što je endometrioza?

Procjenjuje se da dvjesto milijuna žena na svijetu koje imaju menstruaciju boluje od endometrioze. Da je cijela populacija koja boluje od endometrioze jedna država, bila bi osma najveća zemlja na svijetu. Endometrioza je osobno iskustvo: za neke žene bol nije kronična i lako ju je kontrolirati, obično uz hormonsku kontracepciju. Za druge uništava cijelo tijelo. U svakom slučaju, lijeka za to nema.

Usprkos prvim znakovima boli koje mnoge žene s endometriozom imaju kad dobiju mjesečnice, prosječno vrijeme koje je potrebno za postavljanje dijagnoze tog stanja je 7 godina. Mnogo toga igra ulogu u ovoj dugotrajnoj dijagnozi, poput toga da mnogo ljudi, a i liječnici ne znaju što je endometrioza. Ono što najčešće utječe na ovu nesvjesnost i nepoznanicu je normalizacija mjesečnice. “Menstrualni bonton” – kako to naziva studija u Australiji – uči osobe koje imaju menstruaciju da se pozornost nikada ne smije usmjeravati na njihove mjesečnice. Skrivanje menstruacije obično dovodi do toga da žene izbjegavaju razgovor s prijateljima, obitelji, školskim kolegama i liječnicima o tome kako menstruacija utječe na njih. Izbjegavanje razgovora o mjesečnici, osobito ako je bol stvarno neugodna i ometa svakodnevni život i aktivnosti, doprinosi tome da ljudi vjeruju da je njihova mjesečnica normalna.

Mi u Endometrixu želimo da žene koje imaju menstruaciju shvate da bolovi u menstruaciji i nisu baš skroz normalna pojava. Također, želimo da razumiju na koji način i zašto proživljavaju i doživljavaju mjesečnicu, kako bi mogle donijeti najbolje odluke o tome što učiniti da se osjećaju bolje. Kad smo odlučili osnovati tvrtku za pomoć i podršku ženama koje pate od endometrioze, počeli smo ih intervjuirati kako bismo razumjeli kroz što sve prolaze. Nakon što smo prikupili 700 različitih saznanja i spoznaja, prepoznali smo obrazac koji je sve to uzrokovao: roditelji, prijatelji, medicinske sestre i liječnici ženama su rekli da njihova mjesečnica i nije tako ogromna stvar u životu.

Željeli smo osmisliti i pronaći rješenje kojim ćemo dokazati da dok su mjesečnice prirodni sastavni dio života, doživljaj ekstremne boli tijekom menstruacije nije. Tako je nastala naša aplikacija za praćenje cjelokupnog zdravlja žena koje pate od endometrioze i proživljavaju mjesečnice s kroničnom boli. 

Premotajmo film do danas. Nakon godina istraživanja, testiranja i usavršavanja izgleda i dojma naše aplikacije, došli smo do nečega što ženama omogućava kontrolu nad njegom koju same sebi mogu pružiti:

  • Tako što im pruža osobni uvid u vlastito zdravlje
  • Poboljšava komunikaciju koju imaju sa svojim liječnikom (ginekologom)
  • Daje im dodatnu snagu da preuzmu brigu o sebi u svoje ruke kroz različite programe vlastite njege

Endometrix-Logo

Saznajte više o Endometrixu