Kratki filmovi u kojima su mjesečnice više zastupljene na ekranu

Kratki filmovi u kojima su mjesečnice više zastupljene na ekranu

Kad ste zadnji put vidjeli lik ozbiljne i jake žene koja na TV-u mijenja svoj tampon?

Mjesečnice su potpuno normalan dio života, ali se rijetko prikazuju u mainstream kulturi. Naša kampanja #Krvarenjejenormalno se uhvatilo u koštac s ovom temom i nastavlja s filmom kojim se sa mjesečnice želi skinuti stigma koja se još uvijek povezuje s mjesečnicom. Međutim, kako bismo nastavili sa svojim utjecajem i kako bismo zaista uveli mjesečnicu u tematiku svakodnevnih i uobičajenih razgovora, znali smo da trebamo još pomoći od drugih, uz sve naše napore koje činimo.

Zato smo odlučiti dodijeliti stipendije kako bismo neovisnim filmskim producentima pružili priliku da osmisle svoj vlastiti sadržaj koji će još više pomoći da se mjesečnica doživi kao nešto sasvim normalno. Od sudionika se zahtijevalo da iskoriste naš film kao inspiraciju, i ako budu odabrani, dobit će novac da snime svoj film.

Ponosno predstavljamo djela naših triju filmskih producenata, pri čemu svi troje detaljno i opsežno preispituju i osvještavaju tabue oko mjesečnice.

Mothering u režiji Lucy Bridger (Nice Shirt Films)

U ovom kratkometražnom filmu, djevojka dobije menstruaciju u svom novom udomiteljskom domu, a tješi je baka koja s njom živi. Suci su imali osjećaj da je to autentična i predivno realizirana priča koja portretira i oslikava pravu izvornu humanost i sestrinstvo. Film je također dobio Edgeware nagradu 2018. godine za najbolji britanski kratkometražni film.

Blud u režiji Strome Cairns (Pretty Bird)

Ovaj film prikazuje dečke koji ulaze u obližnju trgovinu i nemaju pojma o kupovanju paketa uložaka. Sucima se jako svidjela jednostavna poveznica ovog filma s mjesečnicama i način na koji ovaj film pomiče granice i oslikava način kako stvari zapravo trebaju funkcionirati. 

Spring Fever u režiji Anne Snowball (Glow Films)

Ovaj dokumentarac daje nam priliku da saznamo više o „radionicama na temu mjesečnica“ u okviru nizozemskog školskog kurikuluma, gdje djeca mogu postaviti sva pitanja o pubertetu i menstruaciji na otvorenom i sigurnom mjestu. Sucima se svidjela glavna i izvrsna poruka ovog filma, kao i kulturološke razlike koje se na taj način osvještavaju.

Zašto je važno #krvarenjejenormalno?

Dugi niz godina, pop kultura je oblikovala stavove i uvjerenja društva. Ali kada su mjesečnice potpuno nevidljive u popularnim filmovima i TV emisijama, čini se da su mjesečnice sve samo ne normalne, a to rezultira toksičnim sramom koji šteti mladim ženama.

Istraži više