Održivost

Naš pristup održivosti

Održivost nije samo pomodna riječ – to je ključ za preživljavanje našeg planeta. Globalno zatopljenje jedan je od najozbiljnijih problema u svijetu danas, a Essity, tvrtka koja proizvodi Libresse uloške, dnevne uloške, tampone i intimne sapune, predana je pronalaženju društveno i ekološki razumnih rješenja i proizvodnji sigurnih proizvoda.

Libresse je ponosan što proizvodi i razvija proizvode na održiv način. Kao tvrtka smo uvijek bili osviješteni u smislu zaštite našeg planeta i njegovih resursa. Od onoga što nabavljamo do toga kako proizvodimo, te ono što isporučujemo svojim potrošačima.

Podrijetlo naših proizvoda

Odgovorna nabava uistinu je važna i uvijek tražimo načine na koje možemo smanjiti utjecaj na okoliš u novim proizvodima, putem pametnog dizajna i materijala. Primjerice, naši dobavljači celuloze upotrebljavaju drvena vlakna koja dolaze iz pažljivo upravljanih izvora. Pokazivanje uvažavanja prirode uvijek je za nas bilo od najveće važnosti i ono nam je cilj koji ustrajno nastavljamo ostvarivati.

Smanjenje pakiranja

Smanjenje otpada također nam je veliki prioritet. Jedan od načina smanjenja otpada jest da proizvode napravimo tanjima. Drugi je način smanjenje pakiranja. Smanjili smo pakiranje od 1 do 14 posto na svim našim ženskim higijenskim proizvodima od 2008.

Na našim Ultra ulošcima, primjerice, smanjili smo pakiranje i upotrebljavamo materijale i energiju učinkovitije kako bi ulošci bili tanji. To ih čini udobnijima i praktičnijima za vas.

Ženski proizvodi u prošlosti su doživljavali kritike zbog problema s njihovim odlaganjem na način koji nema štetan utjecaj na okoliš. Zahvaljujući vašim povratnim informacijama, poboljšali smo mogućnost odlaganja uložaka. Rekli ste nam da vam je, kada ste u pokretu, najveći problem odlaganje uložaka u otpad – često nema koša za smeće, a ne mogu se baciti u wc školjku jer začepljuju sanitarni čvor i štete okolišu. Stoga smo izradili Roll.Press.Go – inovativne uloške koji imaju omot koji se potpuno zatvara sa svih strana. To je pametan, jednostavan i higijenski način odlaganja uložaka, bilo gdje, bilo kada.

Smanjenje ugljičnog otiska

Kao dio LCA procjene, također smo pogledali naš utjecaj na globalno zatopljenje, odnosno, na ugljični otisak naših proizvoda. Ugljični otisak odnosi se na emisije stakleničkih plinova u zrak tijekom životnog vijeka proizvoda. Predano smo radili na smanjenju ugljičnog otiska naših upijajućih proizvoda. Od 2008. godine, primjerice, smanjili smo ugljični otisak naših Ultra uložaka za 20 posto, a naših Light higijenskih uložaka za 10 posto.

Ponosni smo i na puno drugih stvari koje radimo. Stalo nam je do našeg planeta i ljudi koji na njemu žive, pa u nastavku navodimo samo neke od načina kojima činimo razliku.

Rušenje tabu teme

Tabu teme, neznanje i predrasude oko menstruacije ugrožavaju zdravlje milijuna žena svaki dan. Aktivno se borimo s tim. Primjerice, nedavno smo organizirali seminar o menstrualnoj higijeni za djevojke između 10 i 12 godina u Haikouu, u Kini, zajedno s vijećem Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC). Seminar obuke djevojkama je pružio mogućnost da razgovaraju o svojim tijelima, važnosti dobre higijene tijekom menstruacije i osjećaju ponosa prema onome što se prirodno događa svaki mjesec.

Poboljšanje znanja

Libresse edukacijski program „Discover What Fits Your Body” (Otkrij što odgovara tvom tijelu) uključuje poduku djevojaka u osnovnim školama u Maleziji o menstruaciji i promjenama koje se događaju s tijelom tijekom puberteta. Svaka djevojka dobiva početni paket od Libressea koji uključuje brošuru kao pomoć roditeljima za razgovor sa svojim kćerima o njihovim tijelima i menstruaciji.

Istraži više