Tampon prikaz maternice

Uz malo prakse ubrzo ćeš savladati upotrebu tampona.

No, postoji nekoliko stvari na koje treba pripaziti kako bi ih upotrebljavala ispravno i ostala zdrava.

Nemoj ih nositi više od četiri sata

Koliko dugo nosiš tampon ovisi o ciklusu. Tampon će upiti krv u vagini, a kada se „napuni”, treba ga izvaditi. Idealno je mijenjanje tampona približno svaka četiri sata. No, ako imaš obilan ciklus, trebaš ga mijenjati češće ili izabrati tampon s većom sposobnosti upijanja. Ako se čini da je tampon malo zapeo kada povučeš za nit i izlazi „suh” nakon četiri sata, vjerojatno ti treba manja sposobnost upijanja. Ako primijetiš da nit tampona ima mrlje i mokra je, predugo ga nosiš.

Možeš nositi tampon preko noći

Najduže možeš nositi tampon osam sati. Stoga to znači da možeš nositi tampon preko noći sve dok se možeš ustati osam sati kasnije da bi ga promijenila. Možda će ti biti jednostavnije nositi uložak preko noći ako voliš dugo spavati.

Nikada nemoj nositi više od jednog tampona odjednom

Nikada ne bi trebala nositi više od jednog tampona. Stavljanje više tampona povećava rizik od Sindroma toksičnog šoka ili TSS-a. Ako je ciklus vrlo obilan, nosi tampon s većom sposobnosti upijanja i mijenjaj ga češće. Ili stavi uložak kao dodatnu zaštitu. A ako zaboraviš da već nosiš tampon i staviš drugi? Tada ćeš ubrzo primijetiti neugodan miris uzrokovan skupljanjem bakterija oko onog tampona koji je unutra duže. Izvadi oba tampona što je prije moguće. Moguće je također imati osip i promijenjeni iscjedak u kojem slučaju trebaš otići kod liječnika. A ako se čini da je prvi tampon ostao zaglavljen, liječnik ga može izvaditi.

Ne možeš nositi tampon za vrijeme seksualnog odnosa

Nošenje tampona za vrijeme seksa izričito je zabranjeno. Može se dogoditi da se tampon gurne dublje u vaginu i prouzroči priličnu nelagodu. A u najgorem scenariju, ako se zaglavi, to može dovesti do infekcije. Stoga, iako je u redu imati seksualni odnos tijekom menstruacije ako to žele oba partnera, prije trebaš izvaditi tampon.

Možeš mokriti ako nosiš tampon

Mokrenje s tamponom nije problem. Mokraća izlazi iz uretre, odnosno male šupljine na prednjoj strani vagine. Stoga mokrenje neće namočiti tampon. Možeš premjestiti nit na jednu stranu kako se ne bi smočila.

Sposobnost upijanja tampona
1.

Ako je tampon suh nakon četiri sata, treba ti manja sposobnost upijanja.

Samo jedan tampon
2.

Stavljanje više tampona povećava rizik od Sindroma toksičnog šoka ili TSS-a.

Infekcija
3.

Nošenje tampona tijekom seksa može prouzročiti nelagodu.

Nastavi učiti

Istraži više