Žene koje vježbaju jogu

Promjenjivo raspoloženje prije i tijekom mjesečnice nije samo „strah od života”.

Vrlo vjerojatno je to PMS – ili predmenstrualni sindrom također poznat kao predmenstrualna napetost (PMT). Kao i bolne grudi, nelagodu, bolove i napuhanost, žene mogu imati promjenjivo raspoloženje kada su pred menstruacijom. To je zbog promjenjivih razina estrogena koje tvoje tijelo proizvodi. Rezultat: emotivni vrtuljak koji traje nekoliko dana ili čak tjedana.

Manjina žena pati od takvih ekstrema u emocijama da im je potrebna medicinska pomoć. Tu se ne radi o PMS-u nego o predmenstrualnom disforičnom poremećaju ili PMDD-u [1] i može rezultirati paničnim napadima, depresijom, izrazitim bijesom, a čak i suicidalnim mislima. Vrlo je važno zatražiti pomoć ako to sliči vašem ponašanju jer se PMDD ne može samostalno rješavati.

Na sreću, za većinu žena, iako PMS može biti naporan i uznemirujući, on nije problem na razini PMDD-a. Uspješno nošenje s PMS-om znači otkrivanje načina za upravljanje vlastitim emocijama i poduzimanje maksimalne brige za sebe. Kako bi pripomogla u uspostavljanju ravnoteže između emotivnih uspona i padova, pokušaj s aerobnim vježbama kao što su trčanje, ples ili vožnja bicikla – idealno u kombinaciji s jogom koja pospješuje smirenost i staloženost. Dovoljno sna i uravnotežena, zdrava prehrana također mogu pomoći. Možda će ti se činiti da si previše ugađaš, ali to je u redu sve dok se ne radi o čokoladi ili nezdravoj hrani. Priušti si malo ugađanja ili još bolje, masažu.

Kako se nositi s PMS-om

Joga
Kreni na jogu

To je odličan način za sređivanje promjena raspoloženja povezanih s PMS-om. Masaže, Tai Chi i meditacija također su uistinu korisni jer ti pomažu da se opustiš i osjećaš manje stresno.

Pluća
Prestani pušiti

Ako pušiš, maksimalno se potrudi prestati. Osim rizika za zdravlje, studije pokazuju da su žene koje puše dvostruko više sklone razvijanju umjerenih do intenzivnih simptoma PMS-a.

Vježbanje
Pokreni se

Aerobne vježbe kao što je žustro hodanje ili plivanje pokazale su se kao pomoć u smanjenju tjeskobe, depresije i tužnog raspoloženja koji dolaze s PMS-om.

Jedi zdravo
Jedi zdravo

Postani manje osjetljiva na svoje emocije prehranom koja uključuje dobre stvari kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće – i manje loših kao što je šećer, masnoća i sol.

Kava
Smanji unos stimulansa

Možda žudiš za kofeinom kada si u predmenstrualnom razdoblju, ali je bolje smanjiti unos kave, čaja i čokolade jer oni mogu pogoršati simptome.

[Reference]

Nastavi učiti

Istraži više