Starija žena koja čita

Promjena u životu

Zašto je ovaj potpuno prirodni proces obavijen tajnom? Prema nekim predrasudama menopauza označava ogroman gubitak plodnosti, spolnosti, mladosti, pa čak i ženstvenosti. Te su tvrdnje daleko od istine. Vaše tijelo samo ulazi u novu fazu života.

Koji su simptomi menopauze?  

Menopauza nastupa kad počinju opadati razine vaših estrogena i progesterona, što dovodi do prestanka ovulacije. Postoji niz simptoma i promjena kroz koje žene prolaze prije negoli zauvijek prestanu imati mjesečnice.

Prvi znak obično je promjena u ciklusu vaše mjesečnice. Moguća su pojačana krvarenja ili puno blaža i sporadična krvarenja. Možete imati mjesečnicu svaka dva do tri tjedna, ali ona isto tako može izostati na nekoliko mjeseci. Promjenu možete prihvatiti, ali od nje možete i strahovati. Sve je to normalno. 

Jedne sam se noći probudila u 3 sata, u vrućici. Nikada nisam iskusila takvo što.

Promjena u ciklusu vaših mjesečnica uglavnom je popraćena simptomima poput valunga, noćnog znojenja, razdražljivosti, poremećaja u spavanju i vaginalne suhoće. No postoje i drugi brojni znakovi poput vrtoglavice, nadutosti, debljanja, promjena u raspoloženju, glavobolje i gubitak spolnog nagona. O, da, menopauza je pravo vrijeme za žene! 

Kad primijetite promjene koje se mogu povezati s menopauzom, važno je o njima porazgovarati s liječnikom, napraviti nalaz krvi i posavjetovati se. Naravno, zbog trenutačnih vladinih smjernica možda ćete do liječničkog pregleda pričekati duže nego što je to uobičajeno.

Kada započinje menopauza? 

Menopauza je proces koji nastupa postupno. Može započeti već s 40 godina ili tek sa 60, a prosječna je starosna dob 51 godina. Dob ovisi o genetskom nasljeđu pa će kod vas menopauza nastupiti otprilike u vrijeme kada je nastupila i kod vaše majke. Simptomi se mogu pojaviti i godinama prije potpunog prestanka mjesečnica, a to se razdoblje naziva "perimenopauzom ili predmenopauzom“ i uglavnom traje naredne četiri godine.

Jeste li u predmenopauzi ili u menopauzi ili se tek približavate ovoj novoj fazi? Jače smo kad podijelimo naša iskustva i stoga bismo rado čuli vašu priču kroz #pričeiznutra.

Živjeti ukorak s menopauzom

Poput mjesečnice, menopauza je potpuno prirodan proces kojeg treba kao takvog i prihvatiti. Mnogim ženama veliko je olakšanje što se ne moraju više mučiti s mjesečnicama i s PMS-om . Menopauza, stoga, može davati osjećaj slobode i ulaska u novu eru pouzdanosti i kontrole nad vašim tijelom. Jedna nam se žena povjerila kako se radije koristi pojmom „drugo proljeće“ jer za nju menopauza znači upravo to - vrijeme za novi razvoj.

Unatoč tome, živjeti s menopauzom može biti nezgodno, emocionalno i fizički.No ako znate što vas očekuje lakše ćete moći živjeti ukorak s njom.
 

Kakvi oblici liječenja tegoba menopauze postoje?

Neke žene ne osjećaju nikakve simptome, ali većina njih iskusi barem jedan ili više. Ako među njih spadate i vi, ne morate patiti u tišini. Redovna tjelovježba može pomoći u suzbijanju simptoma, dok se akupunktura i terapija hipnozom smatraju učinkovitima kod valunga i nesanice. 

U prošlosti je standardna terapija bila Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) [1]. Istraživanja su ovaj oblik liječenja povezala s rakom dojki, krvnim ugrušcima i moždanim udarima, međutim, dokazana je nevjerojatna učinkovitost kod brojnih žena gdje su, pod određenim uvjetima, benefiti terapije prevladali nad rizicima. Mnogi liječnici stoga su ponovno počeli preporučivati kratkoročnu terapiju hormonima kod žena unutar 10 godina menopauze.

Rizik kod žena starije dobi viši je. Rizik od raka dojke uspoređuje se, primjerice,s rizikom koji se povezuje s prekomjernom tjelesnom težinom i manjkom tjelesne aktivnosti. [2]

Možda ćete se osjećati preplavljeni brojnim mogućnostima liječenja jer kako je jedna žena izjavila: „Postoje brojni lijekovi i dodaci prehrani, svaki sa svojim nuspojavama, što može biti zbunjujuće i frustrirajuće.“

Budući da menopauza može utjecati na kontrolu nad radom vašeg mjehura, dobro je pri ruci imati TENA Lady proizvode. Nemojte zaboraviti i na dnevne uloške (poput Libresse dnevni ulošci) koji mogu dobro doći u slučaju kada vaše mjesečnice postanu nepredvidive.  

[Izvori]