Priče iznutra, par u intimnom trenutku

Izbor života bez djece

I zbog vlastite se majke osjećam krivom što ne želim djecu.

Sve je manje roditelja

Nekoć davno, naše maternice služile su isključivo kako bi se u njima ugnijezdile bebe. Život je bio linearan: vjenčati se, početi živjeti zajedno, imati djecu. No to danas više nije slučaj. Danas je sve više žena i parova koji ne žele biti roditelji [1]. Naravno, i dalje se rađa mnogo djece, ali ne smatraju ih više svi sastavnim dijelom života.

Živjeti bez djece – stigma

Neovisno o razlogu za život bez djece, svatko bi morao imati pravo izbora, bez straha od osuđivanja. Međutim, stigma postoji i često se susrećemo sa zbunjenošću i nevjericom. 

Jedna je žena izjavila: „Imam prijatelje koji smatraju da je mačka zamjena za odsustvo djece u mojem životu, čak je nazivaju mojom „krznenom bebom“. Volim svoju mačku, ali ona je samo to, mačka.“

Žene se naziva sebičnima ili plitkima, nezrelima ili nesretnima i nameće im se stav da će se bez djece osjećati neispunjenima. Ili im se govori da će se predomisliti kada upoznaju pravog partnera. Nimalo ne iznenađuje što se šest od deset osoba koje odluče da ne žele imati djece osjeća neshvaćeno.

Svatko ima svoj razlog

Dok se nekoć od žena očekivalo da rađaju djecu, sada je to stvar osobnog izbora. Mnogi smatraju da su razlozi financije, fizički učinak ili izazov odgoja djece. No postoje brojni drugi razlozi zbog kojih se netko može odlučiti na život bez djece. 

Jednoj je našoj sugovornici dugo trebalo prije no što je spoznala da ne želi djecu. „Prvo sam željela pokrenuti karijeru. Potom sam se usredotočila na kupovinu kuće. Trebale su proći godine prije negoli sam priznala sama sebi da pravo vrijeme za djecu nikada neće doći jer ih zapravo nisam ni željela.“

Pretpostavljala sam da ću djecu željeti kad zađem u tridesete jer svi su govorili o biološkom satu, ali ta želja kod mene nikada nije bila stvarna.

Nedostižni i savršeni standardi majčinstva neke će žene od toga odvratiti, a druge možda neće osjećati potrebu postati roditeljem. Kod nekih se žena radi o potrebi za potpunom neovisnošću i slobodom živjeti kako žele [3].  Druge se brinu o učinku na okoliš. 

Želite li podijeliti vaše iskustvo o izboru života bez djece? Javite nam se koristeći tag #pričeiznutra. 

Crtež o pričama iznutra gdje lik u čamcu bira riječni tok Ne želim djecu

Bez djece? Bez problema!

Postoje ljudi koji jedva čekaju imati djecu, dok su drugi sigurni da to nije za njih. I to je u redu! Naša tijela pripadaju nama samima i stoga svaka osoba ima pravo odlučivati u kojem smjeru želi ići. Život bez djece može biti prepun radosti kao i život s djecom. Svaki izbor i način života valjan je i važan.