Žena u kupaonici

Iako vjerojatno nije tvoj omiljeni dio života kao žene, ženski iscjedak produktivan je i koristan.

Iscjedak je tekućina koja se stvara u žlijezdama unutar vagine i grlića maternice. Služi za održavanje reproduktivnih organa čistima i zdravima ispiranjem mrtvih stanica i bakterija. Tako se sprječava infekcija.

No iscjedak ima i drugu svrhu. Može te upozoriti na moguće probleme. Kada promijeni boju i ima neuobičajen miris, tvoje te tijelo upozorava na promjene, a ponekad na zdravstvene poteškoće.

Zdrav iscjedak obično je bistar, blijede žute boje ili mliječno bjelkast, ovisno o fazi u kojoj se nalaziš u menstrualnom ciklusu. Isto tako ima tek neznatan miris. Kada ovuliraš, prozirniji je i obilniji. Prije i nakon menstruacije bjelkaste je boje. Sve je to normalno.

Ako je iscjedak zelenkasto-žute boje i/ili ima neugodan miris, tada to mogu biti znakovi infekcije. Svrbež, krv u iscjetku ili iznenadno povećanje količine također mogu značiti problem. Ako primijetiš neke od tih znakova, trebaš otići kod liječnika jer možda imaš gljivice ili drugu infekciju.

Iscjedak se može također mijenjati u različitim razdobljima tvog života. Može biti povećan za vrijeme ovuliranja, dojenja ili seksualnog uzbuđenja. Također možeš primijetiti promjenu njegova mirisa ako si trudna.

Žene koju su u menopauzi obično imaju minimalni vaginalni iscjedak zbog nižih razina estrogena. Rijetko vaginalni iscjedak u postmenopauzi može biti znak ozbiljnog stanja kao što su određene vrste raka pa ako mu je pridružena neka bol, vrlo je važno posjetiti liječnika ili ginekologa.

Kao i kod svih aspekata menstrualnog ciklusa i vaginalnog zdravlja, organiziranost i pripremljenost čini veliku razliku u smislu života bez stresa. Upotrebljavaj dnevne uloške kao što su Libresse DailyFresh za zaštitu svoje odjeće od vlažnosti iscjetka i uvijek ih nosi nekoliko sa sobom u torbi, u ladici ili negdje pri ruci.

Medicinsko odricanje od odgovornosti

Medicinski podaci u ovom članku pruženi su samo u informativne svrhe i ne mogu služiti niti se na njih može oslanjati u svrhe dijagnostike ili tretmana. Savjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse u vezi sa specifičnim zdravstvenim stanjem.

Nastavi učiti

Istraži više