Različite linije bikinija

Danas je potpuno uobičajeno uklanjanje stidnih dlaka kod žena, iako ni u kojem slučaju nije loše ostaviti ih tamo gdje jesu.

Stidne dlačice ipak imaju važnu ulogu. One štite osjetljivu kožu intimnog područja od trenja i infekcija. No, depilacija voskom postala je standard za mnoge mlade žene koje kažu da se ne osjećaju čisto ako imaju dlačice na intimnom području.

Nesumnjivo dolje može biti malo znojno ako pustiš da stidne dlačice slobodno rastu pa je dobro redovito ih obrezivati. No, definitivno ih ne moraš skroz ukloniti. Uistinu se radi o osobnom izboru, ovisno o tome kako se osjećaš i što ti je važno.

Ako se odlučiš za djelomično ili potpuno uklanjanje stidnih dlaka, važno je izbjegavati urasle dlačice ili upale folikula dlaka. Isto tako, nije baš dobra zamisao pokušati brijati intimno područje jer se možeš porezati. Ako si seksualno aktivna, to može značiti veći rizik od spolno prenosivih infekcija koje se mogu prenijeti preko mikroskopskih pukotina na koži. Kreme za depilaciju na bikini području također nisu nikako dobre. Mogu nadražiti osjetljivo tkivo vulve.

Lasersko uklanjanje dlačica ili uklanjanje elektrolizom najpouzdaniji su načini uređivanja intimnog područja. Napravi to u specijaliziranom kozmetičkom salonu i obavezno pažljivo slijedi savjete za njegu nakon tretmana. No, znaj da ti tretmani mogu biti skupi.

Mnoge se žene depiliraju voskom i ako je to tvoj odabir, važno je znati da postoje rizici, primjerice urasle dlake, upale folikula dlaka i čak opekotine na koži. Isto tako, postoji malena mogućnost ozbiljnije infekcije kao što je celulitis nakon depilacije voskom. Zato je vrlo važno napraviti to sama ili otići u specijalizirani kozmetički salon u kojem se pazi na higijenu i vosak se ne upotrebljava više puta. Obavezno provjeri upotrebljava li kozmetičar svježi štapić i novi vosak. Nakon depilacije voskom nanesi blago hidratantno sredstvo s aloe verom ili kokosovim uljem kako bi umirila kožu i pospješila obnavljanje.

Ako se depiliraš voskom ili briješ pod tušem, Libresse pjena za intimno pranje za depiliranu kožu sadrži neven koji smiruje i hidratizira osjetljivu kožu intimnog područja. Upotrijebi tkaninu za piling kako bi spriječila urastanje dlaka. Nakon nekoliko dana možeš se prebaciti na svakodnevno sredstvo za pranje, primjerice Libresse Purifying. A možeš upotrijebiti i dnevni uložak, primjerice Libresse Multistyle dnevne uloške za svakodnevnu svježinu.

Ako ti se ne sviđa zamisao potpunog uklanjanja dlačica, preporučeno je redovito obrezivanje stidnih dlačica – čistim škaricama za nokte. Tako ćeš se osjećati udobno, svježe i sigurno od infekcije.

Zapamti, uklanjanje stidnih dlačica tvoj je osobni izbor. Jednostavno napravi ono što ti odgovara.

Nastavi učiti

Istraži više