Endometrioza

Vjerojatno ste za nju čuli, ali što je uistinu endometrioza? Endometrij je naziv za sluznicu maternice koja se svakog mjeseca ljušti s mjesečnicom. Endometrioza je stanje gdje tkivo slično onome koje raste unutar maternice počinje rasti na drugim mjestima u tijelu. Tijelo će se pokušati riješiti tog tkiva jer ono ne pripada nigdje, što može uzrokovati snažne bolove. 

Žene koje su sudjelovale u našem projektu #pričeiznutra tu su bol opisale kao da se „demoni probijaju kroz zdjelicu“ ili kao da „slonovi u štiklama koračaju po maternici“. 

Krivo smješteno tkivo često prirasta uz jajnike, jajovode, stijenke abdomena i čak uz crijeva ili mjehur [1].

Međutim, ono ne uzrokuje samo fizičke posljedice. Jedna je žena izjavila: „Kod mene je endometrioza uzrokovala duševne i emocionalne posljedice.“ Ovo stanje je dodatno otežano uzimajući u obzir mjere socijalnog distanciranja i nedostupnost liječenja.

Mjesečnice i endometrioza

Kad imate mjesečnicu, vaše tijelo daje naredbu tkivu endometrija da se počne ljuštiti. Ako bolujete od endometrioze, tkivo izvan maternice nema kuda izaći (za razliku od tkiva iz maternice koje izlazi kroz vaginu s krvarenjem). To stanje može uzrokovati obilne mjesečnice, upalu i strahovite bolove u području trbuha i zdjelice. U određenim slučajevima može uzrokovati ožiljke ili ciste. 
 
Izluđivalo me. Pitala sam se kako je moguće biti stalno bolestan, imati sve ove simptome odjednom?

Što uzrokuje endometriozu?

Mogući uzroci endometrioze su genetsko nasljeđe i određena zagađenja u okolišu [2]. Postoje i stanja koja predstavljaju veći rizik od endometrioze, poput prethodnih upalnih stanja zdjelice ili tzv. retrogradna mjesečnica. To je bolest kod koje se krvarenje tijekom mjesečnice ne izbacuje iz tijela kroz vaginu, već se kroz jajovode vraća u zdjeličnu šupljinu. Takva krv sadrži ćelije endometrija koje se zahvaćaju za stijenke zdjelice i ostale organe gdje se nastavljaju zbijati, a prilikom svake mjesečnice krvare.

Kako se liječi endometrioza? 

Iako je endometrioza kronična bolest (što znači da je prisutna dulje vrijeme), postoji način kako je liječiti. Protuupalni lijekovi, poput ibuprofena, često se koriste za suzbijanje boli. Kombinirane kontracepcijske pilule mogu također pomoći, zaustavljajući oslobađanje jajne stanice, čime se mogu ublažiti mjesečnice.
 
Kad govorimo o kirurškim zahvatima, laparoskopski zahvat može ublažiti simptome i poboljšati plodnost [4], dok se neke žene eventualno odlučuju na histerektomiju, odnosno odstranjivanje maternice [5].  
 

Postavljanje dijagnoze endometrioze 

Kod endometrioze može se pojaviti niz različitih simptoma i ponekad mogu proći godine prije nego što se uspostavi pravilna dijagnoza, u prosjeku 7,5 godina (!) [6]. Mjesečnice mogu biti bolne, obilne i neredovite. Spolni odnosi mogu biti bolni. Može doći do problema s plodnošću. Od ostalih simptoma možemo navesti bolno mokrenje ili bolnu veliku nuždu, izraziti umor i učestale gljivične upale. Kod mnogih se žena pojavljuje nekoliko simptoma, ali kod nekih simptoma uopće nema [7].
 
Iz tog razloga, dijagnoza nekim ženama donosi olakšanje. Kako je jedna žena izjavila: „Konačno je moja bol dobila ime. Naziv za iscrpljujuće grčeve koji se pojavljuju svakog mjeseca.“
 
Jedini način za nedvojbenu dijagnozu endometrioze jest putem laparoskopijske kamere koja se uvodi u područje zdjelice. No prije toga potrebno je obaviti vanjske i unutarnje preglede, ultrazvuk i nalaz krvi.  
 
Iako je tijekom mjera socijalnog distanciranja teško obaviti liječnički pregled, liječnici i dalje pronalaze način kako pomoći ženama u tim teškim vremenima, putem telefonskih ili video konzultacija.
 

Zatražiti i ostvariti pomoć 

Diljem svijeta žene boluju od endometrioze, ali mnoge ne ostvaruju potrebnu pomoć. Do toga uglavnom dolazi zato što se stanje nije odgovarajuće dijagnosticiralo, odnosno, ako se dijagnosticiralo, pogrešno se protumačilo kao „vrlo obilna mjesečnica“. Mnoge se žene, stoga, osjećaju ignoriranima i smatraju da se njihova bol ne uzima ozbiljno u obzir. U takvim se situacijama žene mogu osjećati izoliranima i samima.
 
No niste sami, u svijetu od endometrioze boluje 176 milijuna žena (jedna od deset) [8]. 
 
Porazgovarajte s prijateljima i obitelji, iako vam se tema čini neugodnom. Razgovor će pomoći, a možda ćete naići i na vama bliske osobe koje će vam pomoći vlastitim iskustvom s endometriozom. One će znati što prolazite, ali mogu vam pomoći i u pribavljanju potrebne liječničke pomoći. 
 
Ako prepoznate simptome i sumnjate na endometriozu, dogovorite pregled kod vašeg liječnika ili ginekologa kako bi saznali više o vašem stanju. Oni će istražiti opcije za ublažavanje vaše boli i pomoći vam prebroditi simptome.
 
Razumljivo, za vrijeme vladinih mjera socijalnog distanciranja, možda ćete duže čekati na pregled nego inače. Ako vam pregled trenutačno predstavlja problem, razmotrite mogućnost telefonskih ili video konzultacija.
 
Ako bolujete od endometrioze i želite podijeliti vaše iskustvo, a sigurni smo da ćete time pomoći drugim ženama, podijelite ih putem našeg projekta #pričeiznutra.

[Izvori]