Praćenje mjesečnice

Praćenje mjesečnice i čemu nas uči

Kada znaš u kojem se dijelu menstrualnog ciklusa nalaziš i kada možeš očekivati sljedeću mjesečnicu pruža ti osjećaj kontrole nad svojim životom.

Zar ne bi onda bilo da postoji jednostavan i učinkovit način praćenja ciklusa – primjerice, menstrualni kalkulator?

Dobre vijesti: postoji.

Online aplikacija za praćenje menstruacije omogućuje ti kontrolu nad mjesečnicama umjesto da one kontroliraju tebe. Upoznatost s boljim i gorim danima unutar ciklusa čini te upućenijom i spremnijom na promjene koje se događaju tvom tijelu te na raspoloženja tijekom cijele mjesečnice. A to znači da se možeš pripremiti na njih. Nikada se nećeš morati pitati „kada trebam dobiti menstruaciju”? Nećeš morati paničariti jer imaš menstrualni kalendar što znači da si neprekidno informirana.

Redovita upotreba praćenja omogućuje ti da uočiš uzorke u svom ciklusu. To znači da možeš napraviti zalihu uložaka i biti spremna onda kada treba. Također služi i kao menstrualni kalendar koji ti pomaže da predvidiš vrijeme i trajanje mjesečnice. To su iznimno korisne informacije. Ne samo da ti pomaže da razumiješ svoje tijelo i promjene raspoloženja, nego i kada ih možeš očekivati, a upozorava te i na promjene u ciklusu koje mogu značiti da je potreban liječnički pregled.

Ako imaš PMS, praćenje će ti dati do znanja kada možeš očekivati simptome kako bi izbjegla previše stresa u to vrijeme. Ako obično imaš obilan ciklus na početku mjesečnice, znat ćeš koje dane u mjesecu trebaš biti opremljena s puno Libresse Maxi uložaka ako si u pokretu.

Druga prednost praćenja mjesečnice jest što možeš pratiti što se događa s tvojim tijelom – primjerice, bilježenje bazalne tjelesne temperature (BTT) i cervikalne sluzi (odnosno, iscjetka) kako bi točno predvidjela kada ćeš ovulirati. Korisne informacije ako želiš znati kada ćeš biti najviše plodna.

Jedna od uistinu odličnih stvari kod praćenja mjesečnice jest koliko je jednostavno za upotrebu. Jednostavno zabilježi prvi i posljednji dan mjesečnice svaki mjesec. Nakon toga – kuc kuc! Dobit ćeš obavijest o tome kada će biti sljedeća mjesečnica. Tako ne moraš provjeravati svoj dnevnik. Možeš nastaviti sa životom jer aplikacija misli i provjerava za tebe.

Ne mogu zamisliti kako su žene uspijevale bez praćenja mjesečnice. Upozorenja su mi pružila osjećaj kontrole nad mjesečnicom – umjesto da ona mene kontrolira

Iako aplikacije za praćenje menstruacije postoje tek od 2012., već su vrlo popularne. To je uglavnom zbog toga što djevojke i žene žele više kontrole nad svojim mjesečnim ciklusom i životima te bolje razumijevanje vlastitog tijela i cjelokupnog zdravlja. To je također znak da djevojke ne mare za sram i nelagodu kada se radi o njihovom menstrualnom ciklusu. Budimo realni, sve djevojke i žene dobivaju mjesečnicu i oslobađajuće je znati činjenice i ne bojati se razgovarati o njima.

„Jako mi se sviđa što upotreba aplikacije za praćenje menstruacije znači da znam gdje se nalazim unutar ciklusa i ne moram brinuti o tome hoće li me mjesečnica iznenaditi”, kaže Emily, 16 godina. „Sve moje prijateljice upotrebljavaju je kao i bilo koju drugu aplikaciju – kako bi znale što ih očekuje uštedjele dragocjeno vrijeme. Moja mi šalje upozorenja odmah prije početka mjesečnice, a i kada sam u predmenstrualnom razdoblju, pa mogu realno planirati svoj život ovisno o vremenu i mjesecu.”

Odabir odgovarajuće aplikacije za praćenje mjesečnice ovisi o tvom ciklusu, stilu života i prioritetima zbog koje je upotrebljavaš. Osim praćenja s osnovnim kalendarskim programom, možeš nabaviti one sa sustavom praćenja simptoma koje ti omogućuju bilježenje i predviđanje simptoma kao što su grčevi i osjetljive grudi te zakazivanje upozorenja. Neke aplikacije za praćenje mjesečnice omogućuju bilježenje detalja u ciklusu kao što su obilno krvarenje, promjene u boji i točkasto krvarenje. To je korisno kako bi znala što je kod tebe uobičajeno, kao i za predviđanje što te očekuje u ciklusu, a dobivaš i upozorenja na promjene koje mogu značiti da je potreban liječnički pregled. Praćenje ti može pružiti osnovne informacije koje možeš prenijeti liječniku ako je potreban liječnički savjet.

Ostali alati za praćenje mogu predvidjeti do tri buduća ciklusa što ti omogućuje planiranje unaprijed – ovo je osobito korisno ako planiraš odmor, noćenja i izlete. Postoje također i aplikacije za praćenje koje ti omogućuju bilježenje informacija u grafikonu koji možeš ispisati i odnijeti liječniku kada imaš ginekološki pregled. Upotreba aplikacije za praćenje znači da možeš pratiti kada si najviše plodna, bez obzira na to želiš li ostati trudna ili ne. A postoje i aplikacije za praćenje s opcijom zajednice u kojima možeš dijeliti ažuriranja i dvojbe s drugim korisnicima te dobiti veću podršku.

Za početak, zašto ne bi probala Libresse aplikaciju Kalendar mjesečnice koja kombinira značajke svih najboljih aplikacija za praćenje s nekoliko vlastitih? Njezin se kalendar čak sinkronizira s uslugom iCal i Facebookom pa zna koji su nadolazeći događaji što ti pomaže da izbjegneš stres povezan s mjesečnicom. Ako se upotrebljava ispravno i redovito ažurira, praćenje mjesečnice pouzdan je način praćenja tvoje mjesečnice i izračuna vremena i dužine menstrualnog ciklusa. „Ne mogu zamisliti kako su žene uspijevale bez praćenja mjesečnice”, kaže Emily. „Upozorenja su mi pružila osjećaj kontrole nad mjesečnicom – umjesto da ona mene kontrolira.”

Istraži više