Korištenje i postavke kolačića

Standardna politika ove internetske stranice jest omogućiti sve vrste kolačića. Na taj način jamčimo najbolje tehničko iskustvo pri posjetu našoj stranici.

Ako želite nastaviti s posjetom na ovaj način, ne morate napraviti nikakve izmjene.

Ako želite saznati više o tome kako koristimo kolačiće ili ako želite promijeniti postavke, kliknite ovdje.

 
 

Tvoje se tijelo mijenja

Djevojčice obično sazrijevaju nekoliko godina prije nego dečki – a to je katkad i previše očito! Pubertet obično počinje između 10. i 16. godine, ali ako si malo mlađa ili starija od toga, to nije problem.
Pubertet znači da se tvoje tijelo postupno mijenja iz tijela djeteta u tijelo odrasle osobe. Cijeli taj proces traje otprilike nekoliko godina. Tijekom puberteta, postaješ spolno zrela osoba – što znači da možeš zatrudnjeti, a ne da si odjednom postala stručnjak za sve o seksu!
Ne događaju se sve promjene u tvom tijelu u isto vrijeme, a sam redoslijed promjena može se razlikovati od osobe do osobe. Nekim djevojčicama narastu grudi i stidne dlake, dobiju mjesečnicu, prošire im se kukovi i dobiju na visini skoro preko noći. U svakom razredu, neka će djevojčica sigurno dobiti mjesečnicu prije svih ostalih, ali je sasvim moguće da se nekoliko godina nakon toga više neće uopće mijenjati. Ili pak možeš dobiti vaginalni iscjedak i mogu ti narasti grudi, a prva mjesečnica nikako da dođe. Svatko ima drugačiji pubertet i ne možeš ga ubrzati, koliko god to željela.
Ako misliš da je pubertet čudan i naporan, i to je sasvim u redu. To može biti konfuzno vrijeme u kojem se moraš nositi s promjenama koje nastupaju jer ne mijenjaš se samo izvana, nego i iznutra. Počinješ razmišljati i osjećati se drugačije, rasteš i pretvaraš se u drugačiju osobu od one koja si bila kao dijete. Nekima je sve to uzbudljivo i zabavno, i ne vide to kao neki veliki problem. Nadamo se da si i ti jedna od njih! Nažalost, ne možeš unaprijed znati kako ćeš ti, osobno, reagirati na pubertet. Možeš biti potpuno sigurna samo u to da se pubertet dogodi svima, prije ili kasnije. I svi ga prođu!

Nećeš se samo probuditi jednog jutra i izgledati sasvim drugačije. Proces je postupan, iako te s vremena na vrijeme nešto možda iznenadi i zato je dobro znati nešto o tome što će se događati tako da ne brineš bez veze.
Uzmimo, na primjer, grudi. Mnoge djevojčice shvate da su ušle u pubertet zato što im grudi postanu osjetljive ili blago kvrgaste. Katkad se čini kao da iza bradavice imaš zrno graška. "Graškić" je znak da ti grudi rastu i nije razlog za brigu. Grudi će ti isto tako vjerojatno rasti malo različitom brzinom - to je tako kod većine žena. Dojka koja malo sporije raste obično to kasnije nadoknadi, ali vrlo malo odraslih žena ima dojke savršeno iste veličine. To ne primjećuje nitko osim njih samih. Vjerojatno ti ni stopala nisu savršeno iste veličine, ali bilo bi čudno dizati frku oko toga pa onda nemoj paničariti ni radi grudi!
U pubertetu isto tako počinju rasti dlake na raznim dijelovima tijela gdje ih prije nije bilo. Uglavnom se javljaju oko genitalija i ispod pazuha, ali nekim djevojčicama počnu rasti gušće dlake na rukama ili nogama, na primjer. Ako se to dogodi, ne moraš se osjećati kao neko dlakavo čudovište. Stidne dlake štite osjetljivije dijelove tvog tijela i doprinose prozračivanju. Drugim riječima, dobro ih je imati. I ne brini – neće ti narasti šuma dlaka preko noći!
Jedna od stvari vezanih za pubertet koja se možda čini totalno nepotrebnom, da ne kažemo strašno napornom, su žlijezde u tvom licu koje počinju lučiti masnoće zbog kojih ti koža postane masna. Masna koža = bubuljice (poznate i kao akne). Nasreću, bubuljice nestanu nakon nekog vremena, ali nije zabavno imati prišt na vrhu nosa baš na dan kada dolazi školski fotograf. Isto tako, znojne žlijezde postaju aktivnije tijekom puberteta pa ćeš se znojiti više nego prije. Znoj će možda imati i malo drugačiji miris pa je pametno dobro se prati svaki dan i koristiti dezodorans.
Mnogi jako brzo izrastu u pubertetu. Ako kupuješ nove traperice, pametno je kupiti malo duže jer bi bila šteta da ti koji mjesec kasnije ne dosežu ni do ispod koljena! Djevojčicama se također prošire kukovi. Tvoja se zdjelica širi zato da možeš roditi dijete. A s obzirom na to da rasteš u svim smjerovima, sasvim je normalno dobiti na težini tijekom puberteta.

Ocijeni ovaj odgovor

128 Ocjene Hvala na glasovanju
 
 
 
 
 
 
 

Zaboravljena lozinka?!

Bez brige! Samo pošalji korisničko ime ili e-adresu i poslat ćemo ti pojedinosti.

Greška, moraš unijeti korisničko ime
Greška, unesena e-adresa ili korisničko ime ne postoje
Nova lozinka je poslana
 
 
 
 
 
 
Pričekaj

Predbilježi se na naš bilten

Naš sjajni bilten omogućuje ti da pratiš novosti na stranici, ponude, događanja i još mnogo toga. Samo pošalji svoju e-adresu i nikada ništa nećeš propustiti. Vezano za Libresse!

Unesena e-adresa već je na popisu za biltena.
Tvoja e-adresa sada je registrirana za naš bilten!
Neispravna e-adresa
Obavezno polje

Otkaži predbilježbu

 
 
 
 
 
 
Pričekaj

Otkaži predbilježbu na naš bilten

Je li to zbog nečeg što smo rekli ili napravili? Kontaktiraj nas tako da ti to možemo nadoknaditi. Nedostajat ćeš nam! Nema veze, uvijek se možeš ponovno prijaviti ako se predomisliš.

Greška. Je li unesena e-pošta točna?
Predbilježba otkazana!
Neispravna e-adresa
Obavezno polje
 
 
 
 
 

Bok! Preglednik ti je malo zastario!

Ažuriraj preglednik na neku od ovih novih verzija.

1.5
6.0
2.0
2.0
  • Firefox
  • Internet Explorer
  • Safari
  • Chrome
 
 
 
 
 

Hvala na pitanju!

Primamo mnogo pitanja za našeg stručnjaka. Stručnjak će odgovarati samo na pitanja koja nemaju odgovor.

 
 
 
 
 
 

Izbriši račun

Tvoj račun Libresse je uklonjen