Endometrioza

Mnoge žene su vjerojatno čule za endometriozu, ali što je ona zapravo?

Radi se o bolnom stanju u kojem se tkivo u tijelu koje se ponaša kao endometrij (obloga utrobe) nalazi izvan maternice. U osnovi, tkivo se nalazi tamo gdje ne bi trebalo biti. Može se nalaziti u jajnicima i jajovodima, unutar obloge donjeg dijela trbuha te čak u crijevima ili u mjehuru. Endometrioza utječe otprilike na jednu od 10 žena u reproduktivnoj dobi što je jednako broju od približno 176 milijuna žena u svijetu [1].

Simptomi endometrioze uključuju zdjeličnu i bol u trbuhu te obilne ili bolne menstruacije. Određeni čimbenici predstavljaju veći rizik za razvoj endometrioze. Primjerice, prethodne zdjelične upale. Ili zdravstveni problem koji sprječava normalan prolaz menstrualnog toka iz tijela. Ili prethodno pojavljivanje endometrioze među ženskom rodbinom kao što su mama, tete ili sestra [2].

Endometrioza može biti izuzetno bolna. Kada tijelo pokušava izljuštiti pogrešno smješteno tkivo tijekom procesa menstruacije, ono nema kamo otići. Nalazi se na pogrešnom mjestu te to može rezultirati upalom i bolom, ponekad uistinu intenzivnim bolom. U nekim slučajevima posljedice mogu biti ožiljci ili ciste.

Nažalost, endometrioza je kronično stanje što znači da ostaje dugo vremena. No, postoje načini na koje se njome može upravljati kako bi mogla nastaviti sa svojim životom. Ako prepoznaš simptome i posumnjaš da je imaš, zakaži pregled kod liječnika ili ginekologa kako bi saznala više. Oni će istražiti načine kako ti olakšati bol i pomoći ti da se nosiš sa simptomima.

Što se tiče uzroka endometrioze, postoji nekoliko teorija. Primjerice, retrogradna menstruacija. To je menstrualna krv koja sadrži endometrijske stanice koje putuju natrag kroz jajovode, zatim u zdjeličnu šupljinu umjesto izvan tijela. Te stanice zatim ostaju na zdjeličnim zidovima i organima gdje rastu i nastavljaju se zadebljavati i krvariti tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Drugi mogući razlozi uključuju genetiku i određene toksine u okruženju [3].

[Izvori]

Nastavi učiti