Kao što si vjerojatno primijetila, pubertet i promjene ponašanja idu ruku pod ruku.

Plačljivost, ljutnja, tjeskoba ili ushićenje pa razdražljivost potpuno su normalni – ponekad svi na jednom mjestu u razdoblju od 10 minuta. Od svih tih vrtoglavih osjećaja tijekom puberteta može ti se činiti da gubiš razum. Bez brige – nije tako. A razumijevanje svojih osjećaja tijekom tog složenog razdoblja pružit će ti osjećaj kontrole.

Fizičke promjene u tvom tijelu tijekom puberteta, kao što je prva menstruacija i zadobivanje oblina, donose hormoni. No, iako su ti hormoni bez sumnje pametni, isto tako su i naporni. Zato jer svi ti kemijski glasnici koji jure tvojim tijelom i obavljaju svoje stvari imaju emocionalan utjecaj koji se može činiti pretjeranim.

Primjerice, možeš biti loše raspoložena ili tužna, a da ne znaš zašto. Stvari koje su te veselile samo nekoliko mjeseci prije sada imaju sasvim suprotan učinak. Povremeno se osjećaš nevjerojatno sretno. Zatim si uznemirena zbog promjena na tvom tijelu i u izgledu te naglo reagiraš prema obitelji i prijateljima jer im pridaju pažnju. No, ti su dobri i loši trenuci potpuno normalni. Samo zapamti da ne smiješ biti stroga prema sebi i napravi mjesta za te promjenjive emocije.

Ako podijeliš s prijateljima kako se osjećaš, to ti stvarno može pomoći jer i oni vjerojatno prolaze isto što i ti. Obitelj možda neće imati potpuno razumijevanje, ali će ako im daš do znanja kako se osjećaš, barem pokazati uvažavanje. A ako želiš provoditi vrijeme sama u svojoj sobi sa svojom omiljenom glazbom, to je sasvim u redu – radi sve dok ne budeš spremna za razgovor s nekim. A evo i još jednog savjeta – izbjegavaj negativne objave na društvenim mrežama kada se osjećaš emotivno nestabilno jer ti one samo mogu pogoršati raspoloženje.

Što je najvažnije, nemoj se osuđivati ako se ponašaš neobično. Pokušaj zapamtiti da su hormoni ti koji su pomalo teški. Utješno je znati da milijuni tinejdžera u svijetu prolaze kroz pubertet upravo sada i osjećaju se točno isto kao ti. I da će proći. Nećeš na tom emotivnom vrtuljku biti zauvijek.