Sviđa li ti se izgled našeg weba?

Hvala na mišljenju!
Mikrografikon hormona

Hormoni su krivi za jako puno toga, ali što su oni zapravo?

Hormoni su kemijski glasnici koje izlučuju žlijezde u tvom tijelu. Igraju važnu ulogu u procesima aktivacije kao što je pubertet i menstrualni ciklus pa nisu svi tako loši. Zapravo, osiguravaju da se tijelo razvija i funkcionira kao što bi trebalo. No, imaju i nedostataka.

Promjene raspoloženja, razdražljivost, tuga i tjeskoba koje možda osjećaš od puberteta, sve se to može pripisati napornim hormonskim promjenama. To je zbog toga što u tom kratkom razdoblju tvog života kemija hormona i mozga nije sinkronizirana, što znači da se osjećaš emotivnije i razdražljivije. Hormonske promjene mogu donijeti i neželjene stvari kao što su prištići, više dlaka na tijelu i snažniji neugodan tjelesni miris. Zato su nam hormoni „naporni” – jer nam s jedne strane pomažu u sazrijevanju i pokretanju bitnih promjena, a s druge donose emocije s kojima se teško nosimo, a tijelo nam postaje drugačije.

Hormoni također igraju važnu ulogu u tvom menstrualnom ciklusu. Zapravo, oni igraju ulogu u svakoj fazi. Tijekom ciklusa, žlijezda hipofiza (organ veličine graška koji se nalazi s donje strane mozga) proizvodi hormon za stimulaciju jajnih stanica (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Ti hormoni potiču ovulaciju (kada se zrelo jajašce otpušta iz jednog od jajnika) i također potiču jajnike na proizvodnju više hormona – osobito estrogena i progesterona [1]. Estrogen i progesteron stimuliraju utrobu na pripremu za moguću trudnoću [2], no mogu utjecati na tebe i izvana.

Primjerice, zbog povećanih razina estrogena tijekom ovulacije možeš se osjećati energično i britko. U međuvremenu, zbog nakupljanja progesterona u lutealnoj fazi (nakon ovulacije, ali prije početka menstruacije) možeš osjećati vrućinu i uznemirenost te želju za slatkom hranom. Izmjena ta dva stanja tijekom ciklusa, kada estrogen počne padati, a progesteron rasti, može također uzrokovati PMS (predmenstrualni sindrom), što može značiti tjeskobu, promjene raspoloženja i nelagodu i bol. „Naporno” je definitivno riječ koja to opisuje.

Stoga, ako ti je dosta toga da se osjećaš kao da si na emotivnom vrtuljku, bez brige – to je potpuno normalno i definitivno nisi jedina.

Nastavi učiti

Istraži više

Dijeli Tweet